George Bush Senior – critici dure la adresa lui Dick Cheney şi Donald Rumsfeld, într-o nouă biografie

Într-o nouă biografie intitulată „Destin şi Putere: Odiseea americană a lui George Herbert Walker Bush”, cel de-al 41-lea preşedinte al SUA a lansat o serie de critici dure la adresa unor membri-cheie din administraţia fiului său, George W. Bush, precum Dick Cheney şi Donald Rumsfeld, potrivit postului Fox News, preluat de Reuters.

Foto: theguardian.com/EPA
Foto: theguardian.com/EPA

Autorul biografiei, Jon Meacham, îl citează pe Bush Senior, care afirmă că Cheney şi Rumsfeld au acţionat într-o manieră mult prea belicoasă şi au promovat o politică dură, care a dăunat imaginii şi reputaţiei SUA.

Vorbind despre Dick Cheney, care a fost vicepreşedinte în timpul mandatului lui George W. Bush, fostul preşedinte Bush senior a declarat: „A devenit foarte dur şi diferit de persoana pe care eu am cunoscut-o şi cu care am lucrat înainte”. Cheney fusese secretar al Apărării între 1989 şi 1993, în administraţia sa.
„Reacţia la atacurile de la 11 septembrie, calea de urmat în Orientul Mijlociu. Totul s-a redus la efective de luptă. Impresia pe care a lăsat-o a fost că dă frâu liber acelor forţe antrenate să lupte pentru orice, inclusiv pentru a ne impune în Orientul Mijlociu”, a afirmat Bush în biografia care va fi publicată marţea viitoare.

Fostul preşedinte consideră că Cheney a acţionat într-un mod prea independent în raport cu George W. Bush Jr atunci când a creat o celulă de criză pe probleme de securitate în biroul său şi spune că ar fi fost influenţat de soţia şi de fiica sa, Lynne şi Liz Cheney, pentru a deveni mai conservator.

Criticile sunt şi mai dure în ceea ce-l priveşte pe Donald Rumsfeld, secretar al apărării timp de aproape două mandate, în timpul administraţiei George W. Bush. „Nu-mi place ce a făcut şi cred că preşedintele a avut de suferit”, a spus Bush Sr, referindu-se la fiul său.

„Nu am fost prea apropiat de el, oricum. Îl caracteriza o anume lipsă de modestie, nu lua în seamă ceea ce gândeşte altcineva. Acţiona într-un mod războinic, de tipul „anihilează-ţi duşmanul şi strânge trofeele”. Cred a plătit un preţ pentru asta. Rumsfeld era un om arogant.”, a mai afirmat Bush în cartea biografică.

Fox News a prezentat o replică a lui Dick Cheney la aceste critici: „Poate că aceasta este imaginea sa despre ce s-a întâmplat, dar familia mea nu a avut nici o intenţie să mă transforme într-o persoană mai dură, mai tranşantă. Am reuşit asta singur.” Purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte nu a putut fi contactat imediat pentru alte comentarii.

Donald Rumsfeld a refuzat să făcă declaraţii pe marginea criticilor aduse în carte, a anunţat Fox News.

Sursa: Fox News, Reuters
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă