Revista presei internaţionale – 30 noiembrie 2015

Peste 140 de lideri ai lumii se reunesc la Paris, la cel mai mare eveniment diplomatic din Franţa, după 1948, în încercarea de a găsi o soluţie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, anunţă The Wall Street Journal. De la Sydney la Londra, de la Rio de Janeiro la New York, zeci de mii de persoane au demonstrat în ajunul deschiderii oficiale a Conferinţei internaţionale de la Paris asupra schimbărilor climatice, numită COP21. La Paris şi în alte oraşe franceze, diverse acţiuni, cum ar fi lanţurile umane, au perturbat interdicţia de a manifesta, generând confruntări între demonstranţi şi forţele de ordine, scrie Le Monde. Conferinţa COP21 de la Bourget, la nord de Paris, are pe agendă definirea unei foi de parcurs în vederea obţinerii unui acord universal care să limiteze încălzirea climatică, notează Le Figaro. Este un eveniment mondial, într-un context dramatic, titrează Courrier International. Atentatele de la Paris au impus întărirea dispozitivului de securitate, constată La Libre Belgique. În total, sunt mobilizate 12.000 de forţe de ordine, din care 8.000 la frontiere.
Cei 28 de lideri ai Uniunii Europene s-au reunit La Bruxelles, ieri, pentru discuţii cu premierul turc Ahmet Davutoglu. UE speră ca acordul de 3 miliarde de euro pentru Turcia să stopeze valul de migranţi, notează EUObserver. „Unul dintre principalele elemente ale planului de acţiune UE-Turcia este de a înlocui imigraţia ilegală cu una legală şi de a îmbunătăţi situaţia refugiaţilor din Turcia”, a subliniat cancelarul german Angela Merkel, citează Zaman. Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Ankara este un partener-cheie în lupta antiteroristă şi că, în ultimele zile, a devenit evident cât de importantă este colaborarea cu Turcia din punct de vedere geopolitic şi strategic, adaugă ziarul turc.
În contextul recentelor tensiuni dintre Turcia şi Rusia, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret privind impunerea de sancţiuni economice împotriva Turciei, la câteva zile după ce armata turcă a doborât un avion rus lângă graniţa turco-siriană, informează Newsweek. Analiştii pentru regiune şi-au exprimat îngrijorarea că escaladarea tensiunilor dintre Ankara şi Moscova ar putea submina eforturile SUA de lansare a unui proces de pace, în ianuarie, prin aducerea, pentru prima dată, la masa negocierilor, a guvernului sirian şi a grupărilor rebele, scrie Stars and Stripes. Măsurile pe care Rusia le ia la adresa Turciei readuc în actualitate posibilitatea blocării de către Ankara a accesului la strâmtori pentru navele ruseşti, subliniază Bugun, de la Ankara. Turcia urmăreşte cu atenţie paşii pe care îi face Rusia în dotarea Siriei cu rachete S-400 şi comasarea de trupe la frontieră, susţine ziarul turc. Într-un interviu pentru revista Bild-plus, şeful Statului Major german, Volker Wieker, a vorbit despre planurile Berlinului de  combatere a Statului Islamic în Siria, prin implicarea a circa 1.200 de militari care să opereze aeronavele şi navele pe care le-ar angaja în această misiune. În acest scop, se poartă tratative cu Turcia şi Iordania pentru bazele aeriene de la Incirlik şi Amman, a spus oficialul german. În acelaşi timp, gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat un atac cu maşină-capcană asupra unui punct de control al poliţiei în oraşul irakian Tuz Khurmatu, soldat cu 17 morţi, a anunţat USA Today. Deşi puterile străine sporesc presiunile asupra Statului Islamic în Siria şi Irak, militanţii s-au extins în Libia şi au înfiinţat o nouă bază în apropiere de Europa, la Sirte, o verigă importantă pe drumul de-a lungul litoralului Mării Mediterane, atenţionează The Wall Street Journal. De la Sirte, jihadiştii pot genera venituri din petrol şi pune la cale atacuri. Liderii miliţiilor şi oficialii occidentali estimează că forţele grupului în Libia includ acum 2.000 de luptători, adaugă The New York Times. Un recent val de atentate, asasinate şi alte atacuri au stârnit temeri că oraşul Ajdabiya, mai departe spre est, poate deveni următoarea ţintă a grupului, atenţionează ziarul american. Cucerirea acestui oraş ar putea asigura Statului Islamic controlul unei răscruci strategice de drumuri, unor terminale petroliere vitale şi unor câmpuri petroliere din sudul oraşului.

Cristina Zaharia