Conferința Paris Climat 2015, mobilizarea continuă și în 2016

  •         Încheierea Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice ( COP21), marcată de Ambasada Franței în România
  •         Asociația Salvați Bucureștiul primește „Mențiunea specială de încurajare” a Juriului Premiului Republicii Franceze  pentru Drepturile Omului 2015
  •         Premii din partea Ambasadei Franței pentru trei ONG-uri cu proiecte de mediu

Image.image002.jpg@01D1310E.BA13AD90Pentru a marca încheierea Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice ( COP21),  cunoscută, de asemenea, sub numele de Paris Climat 2015″ , Ambasada Franței în România organizează un eveniment special, vineri 11 decembrie 2015 de la ora 15.00, la Reședința Franței (Strada Biserica Amzei 13-15), pentru a recompensa angajamentul unor ONG-uri în favoarea mediului, dar și efortul lor susținut în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Astfel, asociația Salvați Bucureștiul și președintele său, domnul Nicușor Dan, vor primi de la domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, „mențiunea specială de încurajare” a Juriului Premiului Republicii Franceze „Libertate, Egalitate și Fraternitate” pentru Drepturile Omului pe tematica „Mediul și drepturile omului”.

În paralel cu acest premiu, asociația Salvați Bucureștiul va primi din partea Ambasadei Franței în România o subvenție pentru derularea în anul 2016 a proiectului „ Participarea cetăţenilor şi acţiuni legale pentru protejarea mediului ”. Alte trei subvenţii vor fi acordate asociaţiilor : Ba da pentru proiectul „Club ECO”, Manoi pentru proiectul „Eco’n’roll Castle” și Turul Madar pentru proiectul „ Bike Academy”.

Scopul acestei ceremonii este recompensarea unor inițiative concrete în favoarea mediului, dar acest eveniment se înscrie într-un cadru mai larg, și anume, cel al angajamentul diplomației franceze de a promova acțiunile celor care promovează apărarea Drepturilor Omului.

Obiectivul proiectului „Participarea cetăţenilor şi acţiuni legale pentru protejarea mediului” al Salvați Bucureștiul constă în a oferi expertiza juridică necesară ONG-urilor și cetățenilor care doresc să ia parte la procesul decizional și la contestările proiectelor ilegale care afectează mediul  în România.

  Asociația Ba Da își propune, prin proiectul „Club ECO”, crearea un club în cadrul unei școli din orașul Caracal (jud. Olt) pentru a sensibiliza tinerii cu privire la conceptele de dezvoltare durabilă prin metode de educație non-formală și pentru a-i mobiliza să se implice în organizarea de activități împotriva schimbărilor climatice.

 „Eco’n’Roll Castle” este un program de ecologie și conștientizare în rândul tinerilor la Festivalul Electric Castle – 2016 (Cluj), realizat de asociația Manoi. Cu ocazia celei de-a treia participări la Festivalul Electric Castle, asociația își menține obiectivul de a reduce amprenta de carbon şi impactul evenimentului asupra mediului prin promovarea unui stil de viaţă durabil în rândul participanţilor pentru a creşte interesul şi implicarea lor în problemele climatice.

Proiectul „Bike Academy” își propune  promovarea circulației pe bicicletă în rândul tinerilor. Pentru a contracara problemele traficului în oraşul Sfântu Gheorghe, asociaţia Turul Madar doreşte, prin dezvoltarea circulației pe bicicletă, să promoveze mijloace alternative de transport, să înfiinţeze un program de educare a tinerilor şi să implice autorităţile locale.

Despre COP 21

Franța a găzduit și prezidat reuniunea Paris Climat 2015 cu obiectivul de a ajunge la un acord internațional cuprinzător la nivelul cel mai înalt care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997 și care a intrat în vigoare din 2005. Conferința de la Paris a adunat 195 de delegații statale, și a implicat numeroși actori nonguvernamentali în cadrul unei negocieri esențiale pentru prezervarea planetei pe viitor.

Mai multe informații despre Paris Climat 2015 puteți regăsi pe site-ul http://www.cop21paris.org/ .

Despre asociația Salvați Bucureștiul

  Înființată în ianuarie 2008, asociația are ca scop să participe la dezvoltarea orașului București și mai ales, să acționeze pentru protecția spațiilor verzi și a patrimoniului construit. Asociația Salvați Bucureștiul oferă consultanță de specialitate ONG-urilor și cetățenilor interesați de urbanism, construcții, protejarea patrimoniului și protecția mediului.

  Despre asociația Ba da

Asociația dezvoltă programe și inițiative pentru proiecte de dezvoltare durabilă și comunitare, și promovează educația pentru protecția mediului încurajând participarea socială a cetățenilor, mai ales a tinerilor. De asemenea, acţiunile sale permit dezvoltarea de politici publice care răspund pe termen scurt şi lung problemelor de mediu.

Despre asociația Manoi

Creată în 2014, asociația a participat pentru prima dată la Festivalul Electric Castle : „Eco14 : Bigger. Better. Stronger. Greener” promovând un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Datorită succesului mare, acțiunea este reînnoită în fiecare an („Eco15 : We are the people who will green the world” în 2015). Festivalul Electric Castle este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică electronică din Europa de Est.

Despre asociația Turul Madar

Fondată în 2007, asociația are ca misiune mobilizarea tinerilor pentru dezvoltarea unui mediu sănătos şi participă la dezvoltarea comunitară prin organizarea de diverse proiecte culturale şi educaţionale.

 Jurnaliștii care doresc să participe la acest eveniment sunt rugați să se acrediteze la această adresă până joi, 10 decembrie, ora 18.00 .