REGNUM: România – 26 de ani fără Nicolae Ceauşescu: pentru ce au luptat oamenii?

Autoritățile române caută în asasinarea lui Ceaușescu „bazele României democratice, ale României valorilor occidentale și ale respectării drepturilor fundamentale.”

Între timp, două treimi din numărul românilor ar vota la alegerile prezidențiale pentru Ceaușescu

În România, se împlinesc 26 de ani de la declanşarea loviturii de stat din 1989 (autorităţile şi istoriografia oficială din România numesc acest eveniment „Revoluţia din anul 1989”), în urma căreia a fost înlăturat dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu. După cum transmite corespondentul IA REGNUM, Klaus Iohannis, preşedintele României, a transmis un mesaj către cetăţeni cu prilejul acestei aniversări.

El a afirmat că „revolta împotriva dictaturii comuniste, sacrificiul de sine al oamenilor din decembrie 1989 au devenit baza unei Românii democratice, a unei Românii a valorilor occidentale și a respectării drepturilor fundamentale.” „Acest sacrificiu nu trebuie uitat și suntem cu toții responsabili pentru ca România să devină o asemenea societate pentru care oamenii şi-au dat viaţa cu 26 de ani în urmă„, a adăugat Klaus Iohannis. De asemenea, preşedintele a luat parte la o ceremonie de depunere de flori în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti.

Reamintim că, în luna decembrie 1989, a avut loc o lovitură de stat în România, prilej cu care dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu şi soţia lui au încercat să fugă din țară, dar au fost arestați și executați pe 25 decembrie, prin verdictul tribunalului.

(Nu există dovezi din care să rezulte că Nicolae Ceauşescu ar fi dorit să fugă din România. El se considera iubit de popor şi ar fi respins categori o asemenea idee – nota red. VP).

După căderea regimului Ceaușescu, a venit la putere Frontul Salvării Naționale – FSN – condus de fostul activist comunist Ion Iliescu.

În același timp, sondajele arată că Nicolae Ceaușescu, chiar și după zeci de ani de la împuşcare, rămâne cel mai popular lider român, surclasându-i de departe pe actualii politicieni din această ţară.

Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în luna aprilie 2014, pe un eșantion de 1349 de persoane, 66% din români ar fi dispuşi să voteze la alegerile prezidențiale pentru Nicolae Ceaușescu (spre comparaţie, pentru premierul Victor Ponta, care era considerat, în momentul efectuării sondajului, favoritul alegerilor prezidenţiale, ar fi votat 31% din numărul respondenţilor, iar pentru Traian Băsescu, preşedintele în exerciţiu de-atunci, ar fi votat maxim 10%). Conform aceluiaşi sondaj de opinie, 69% din numărul cetăţenilor României consideră că trăiesc mai rău, decât înainte de anul 1989.

Este de remarcat că, de-a lungul anilor, popularitatea lui Nicolae Ceaușescu se află mereu în creștere. De exemplu, un sondaj similar, efectuat de către același institut IRES în 2010, arăta că, pentru Nicolae Ceaușescu, erau gata să voteze 41% din români, iar 63% din cei chestionaţi au declarat că, înainte de 1989, era mai bine. În același timp, 83% din respondenți au declarat că nu au suferit sub nicio formă în timpul regimului Ceauşescu, 59% consideră comunismul o idee bună și doar 15% l-au calificat pe Ceaușescu drept un conducător rău.

În același timp, 51% din cetățenii României acuză serviciile secrete sovietice şi conducerea revizionistă a Uniunii Sovietice de organizarea înlăturării lui Nicolae Ceauşescu de la conducerea ţării, iar 13% cred că serviciile secrete ale Statelor Unite ale Americii ar fi făcut acest lucru.

Traducerea: Viorel Patrichi

REGNUM (Rusia), 23 decembrie 2015