Ministerul Sănătăţii va distribui începând de săptămâna viitoare peste 100 de mii de doze de vaccin hexavalent

Ministerul Sănătăţii va distribui începând de săptămâna viitoare peste 100 de mii de doze de vaccin hexavalent, care lipseşte de câteva luni atât din stocurile Direcţiilor de Sănătate Publicã, cât şi din farmacii. Serul, care se administrează bebeluşilor pentru combaterea difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi hepatitei B, este aşteptat cu mare interes, pentru că toţi copiii nevaccinaţi au un sistem imunitar foarte scăzut. Din Prahova transmite Simona Uţă.
Reporter: Doctorul Dan Decebal, purtătorul de cuvânt dl Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a explicat situaţia creată de criza vaccinului la nivelul judeţului Prahova.
Dan Decebal: Ultima lună în care a fost distribuit vaccinul hexavalent a fost luna octombrie. Am acoperit 25% din solicitările medicilor de familie. În acest moment necesarul judeţului Prahova se cifrează undeva la 7.000 de doze de vaccin.
Reporter: Soluţia care ar fi?
Dan Decebal: Să primim vaccinul, să îl distribuim şi medicii de familie să recupereze restanţierii şi să continue vaccinarea. Am înţeles că dl ministru al sănătăţii a precizat că în cursul săptămânii viitoare vor fi distribuite nişte doze de vaccin hexavalent către Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Nu pot să ştiu câte doze vom primi din această repartiţie.
Reporter: Preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr. Simona Schnelbach, atenţionează asupra riscului la care sunt expuşi cei aproximativ 7.000 de copii nevaccinaţi.
Simona Schnelbach: Sunt mult mai vulnerabili. Răcesc mult mai uşor, fac tot felul de afecţiuni din acestea intercurente mult mai frecvente. Este clar şi vizibil că au un status imunitar foarte scăzut.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie