Gala Premiilor Radio România Cultural

Radio România Cultural a răsplătit aseară personalităţile şi proiectele care s-au remarcat anul trecut. În cadrul galei, care a avut loc la Teatrul Odeon din capitală, au fost acordate premii la nouă secţiuni şi trei distincţii speciale. Printre laureaţii ediţiei de anul acesta se numără Radu Afrim, pentru felul în care s-a implicat în conducerea artistică a Galei Tânărului Actor-HOP, Radu Jude care a câştigat premiul la categoria Film, pentru lungmetrajul „Aferim!”, Mircea Cărtărescu, care a fost recompensat la Categoria Proză, pentru romanul „Solenoid”, dar şi Robert Şerban, care s-a afirmat la Secţiunea Poezie, pentru volumul ”Puţin sub linie”. De asemenea, au fost acordate şi trei distincţii speciale, una dintre acestea i-a revenit artistului Dan Perjovschi.

Dan Perjovschi: Profit de prilejul acesta şi să amintesc de faptul că noi acum sărbătorim ceva important, dar trebuie să nu uităm de ceea ce înseamnă viitorul acestei culturi, deci de tinerii care, în zona mea, au un CV de un metru, dar nu au nicio pensie şi nu au nici card de sănătate, aşa că există o precaritate a culturii ăsteia extraordinară de care trebuie să avem grijă.

Realizator: Celelalte două distincţii speciale au fost acordate istoricului Neagu Djuvara care a primit Premiul de Excelenţă şi pianistei Raluca Ştirbăţ, ea a fost recompensată cu Premiul „In Memoriam Iosif Sava”, transmite redactorul Radio România Cultural Dorina Călin.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie