Facturile la gazele naturale vor fi de luna aceasta mai mici

Facturile la gazele naturale vor fi de luna aceasta mai mici, pentru că s-au redus costurile de distribuţie, iar consumatorii ar putea primi în curand o nouă veste bună, întrucât tarifele ar trebui să scadă din nou, a explicat pentru RRA, Daniel Apostol, secretarul general al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră.
Daniel Apostol: În primul rând, preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie suferă o primă scădere, între două şi trei procente. Nu este o scădere majoră, este o scădere în termeni nominali mică, este datorată diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor. Pe de altă parte, este posibilă o a doua scădere a preţului gazelor pentru populaţie, ca efect al liberalizării timpurii. Se impune, datorită preţurilor internaţionale pe piaţa gazelor, care sunt astăzi mai mici decât preţul reglementat, diferenţa de la 60 – 62 de lei pe metru cub până la 72 de lei, care este preţul reglementat. Se impune dereglementarea preţului în folosul, în beneficiul populaţiei.
Realizator: Autoritatea Naţională de Reglementare a anunţat recent că importurile de gaze naturale au crescut din nou, ajungând la 10% din consumul naţional, care este acum de aproximativ 15 milioane de metri cubi pe zi.