România îşi doreşte o creştere economică rapidă, fără să se gândească la durabilitatea şi sustenabilitatea ei, consideră guvernatorul BNR

România îşi doreşte o creştere economică rapidă, fără să se gândească la durabilitatea şi sustenabilitatea ei, consideră guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. El a declarat astăzi, la prezentarea raportului de primăvară al FMI privind aspecte economice regionale în Europa de Sud, Centrală şi de Est, că o creştere economică nesustenabilă va fi corectată mai devreme sau mai târziu.
Mugur Isărescu: „Creşterea economică tinde să fie peste potenţial. Spre sfârşitul acestui an întrevedem deficit de cerere agregată în reducere, „gap”-ul PIB-ului se va închide şi problema rămâne la reformele structurale, acele măsuri care să ducă la creşterea productivităţii muncii, pentru a creşte PIB-ul potenţial al ţării şi nu a stimula o creştere economică peste potenţial, care, mai devreme sau mai târziu, aşa cum ne arată istoria, va trebui să fie corectată. Această ţară nu are nevoie să repete în mai puţin de zece ani o nouă corecţie, legată de creşterea economică peste potenţial. Esenţială este direcţia bună, nu poate să fie decât europeană, cu transformările care au loc în Europa. Nu ieşim din ele. Şi să ne asigurăm că am găsit formula prin care creşterea economică este de durată, sustenabilă şi nu va trebui să fie urmată de o corecţie, chiar dacă o lăsăm la nivelul pieţei, pentru că nu mai vedem, cel puţin eu nu mai văd un factor politic care să-şi asume răspunderea unei corecţii. O corecţie de piaţă este chiar mai nemiloasă şi nu trebuie să ajungem acolo”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 mai)