Festivalul de film de la Cannes începe astăzi cu măsuri sporite de securitate

Festivalul de film de la Cannes începe astăzi. Autorităţile au luat măsuri sporite de securitate, în contextul în care Franţa a fost ţinta atacurilor teroriste ale extremiştilor musulmani. Festivalul va dura până pe 22 mai.

Reporter: Tudor Ţepeneag – Festivalul de film de la Cannes începe astăzi în condiţii de securitate excepţionale. Starea de urgenţă se aplică în continuare în Franţa, la şase luni după atentatele de la Paris. Zeci de mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Cannes în timpul festivalului, populaţia oraşului se triplează, ajugând la peste 200 de mii de oameni. Ministrul de interne,  Bernard Cazeneuve, a anunţat că sute de poliţişti vor fi mobilizaţi zilnic la Cannes, până pe 22 mai, iar o echipă de specialişti în deminaj va inspecta zilnic Palatul Festivalului şi împrejurimile acestuia. Se va face apel şi la agenţi de securitate privaţi – a anunţat  Bernard Cazeneuve.

Bernard Cazeneuve: Aceşti 400 de agenţi de securitate privaţi vor controla toate posibilităţile de acces la Palatul Festivalului care vor fi, de sigur, rezervate pentru posesorii cardurilor de acces şi pentru publicul cu bilete. Agenţii vor controla sistematic bagajele de mână, vor utiliza detectoarele de metale şi vor face şi control corporal care este, desigur, necesar.

Reporter: Pentru antrenarea forţelor de ordine, la sfârşitul lunii aprilie, la Cannes a fost simulat un atac terorist într-o sală de proiecţii de la Palatul Festivalului, în care se aflau 180 de figuranţi.

Realizator: Trei filme româneşti de lung metraj participă la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes. „Sierra Nevada” de Cristi Puiu şi „Bacalaureat” al regizorului Cristian Mungiu au fost selecţionate în competiţia oficială, alături de producţii ale unor „veterani” precum britanicul Ken Loach, americanul Jim Jarmusch sau spaniolul Pedro Almodovar. Debutul în lung-metraj al lui Bogdan Mirică, filmul „Câini”, concurează – tot în urma unei selecţii riguroase – la categoria „Un Certain Regard”. Şi tot la Cannes participă anul acesta două scurt-metraje româneşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 mai