Republica Moldova va îndeplini cerinţele FMI pentru a recăpăta încrederea donatorilor occidentali, afirmă premierul moldovean

Guvernul Republicii Moldova va îndeplini cerinţele Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a debloca finanţarea din partea donatorilor occidentali, a declarat premierul moldovean, Pavel Filip, în timpul întâlnirii cu reprezentanţii misiunii FMI, care au sosit în republică pentru a verifica mersul reformelor.

„Acordul cu FMI este pentru noi un acord cheie de care depind relaţiile noastre cu partenerii pentru dezvoltarea situaţiei din republică” – a declarat Filip, citat de serviciul de presă al guvernului moldovean. Potrivit comunicatului, şeful Cabinetului de Miniştri a reiterat angajamentul noului guvern de a reforma sistemul financiar-bancar, justiția, de a consolida lupta împotriva corupției și de a crea un mediu de afaceri competitiv și atractiv în republică.

Potrivit afirmaţiilor lui Filip, într-o perioadă relativ scurtă de timp, guvernul a reușit să stabilizeze situația financiară, care amenința cu întârzieri la plata pensiilor și a salariilor. Echipa de experţi FMI, în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, a sosit în Republica Moldova la invitaţia autorităţilor moldovene şi se află aici până la 27 mai. La Chişinău, reprezentanţii FMI au planificate întâlniri cu conducerea Băncii Naţionale a Republicii Moldova, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi a Ministerului moldovean al Finanţelor.

www.tass.ru – 23 mai