Două spectacole de la Cluj la festivalul de dramaturgie Dramatiker*innenfestival din Graz

Spectacolele Spectatorul condamnat la moarte (de Matéï Vişniec, regia Răzvan Mureşan) şi Foc de voie (scenariu dramatic de Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu, regia Ştefana Pop-Curşeu) vor fi prezentate la Schauspielhaus Graz în cadrul primei ediţii a Dramatiker*innenfestival. Festivalul de dramaturgie este organizat de Schauspielhaus Graz şi Drama Forum von uniT în perioada 2-5 iunie şi promovat de Institutul Cultural Român de la Viena.

Spectatorul condamnat la moarte, o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub judecată a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în faţa propunerii regizorului, actorilor şi, în ultimă instanţă, a autorului. Distribuţia este formată din Patricia Brad, Diana Buluga, Ionuţ Caras, Luiza Ghindă, Cristian Grosu, Silvius Iorga, Elena Ivanca, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Matei Rotaru şi Alexandra Tarce. Reprezentaţia are loc la Haus Zwei în data de 2 iunie, de la ora 19.00

Foc de voie – o poveste dintotdeauna prezintă povestea unui tânăr meşteşugar reîntors la casa părintească pentru a-şi regăsi rostul în lume. Arta figurinelor de hârtie pe care o practică îi aduce o prietenie nesperată, într-un context social instabil, sub presiunea constantă a progresului economic. Ce se întâmplă însă când nu se joacă după aceleaşi reguli, când conştiinţa tace sub talpa avuţiei, când aproapele nostru deschide focul fără somaţie? Şi dacă e doar veşnica poveste a pactului cu răul în necunoştinţă de cauză? O poveste dintotdeauna şi de pretutindeni. Foc de voie este o producţie independentă în partenariat cu Facultatea de Teatru şi Televiziune, UBB Cluj, Asociaţia Persona şi ImagineTact. Distribuţia este formată din Ionuţ Caras şi Cristian Grosu. Voci: Maria Vădan (copilul narator), Radu Lărgeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis). Interpretare coloană sonoră: Cătălin Dumitraş, Grupul Iza. Cele două reprezentaţii au loc la Haus Drei în data de 3 iunie, de la ora 17.00 şi de la ora 20.30.