Securitatea frontierelor Europei, în actualul context migraţionist

Securitatea frontierelor Europei, în actualul context migraţionist, din nou în actualitate. Subiectul va fi dezbătuit astăzi la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în cadrul unei noi conferinţe live organizată de reţeaua de radio Euranet Plus, din care face parte şi Radio România.
Reporter: Titlul dezbaterii este: „Labirintul migraţiei. Cui revine sarcina supravegherii graniţelor Europei?” În ultimii zece ani s-au făcut multe pentru paza frontierelor Uniunii Europene. A fost creat sistemul de informaţii Schengen, sistemul de informaţii pentru acordarea vizelor şi Agenţia Frontex, însărcinată cu paza frontierelor. Toate par însă a fi copleşite de fluxurile de emigranţi şi de ameninţările teroriste. Moderatorii Euranet Plus îi vor întreba pe europarlamentari şi pe reprezentanţii instituţiilor de securitate europene dacă vina pentru fluxurile de emigranţi atât de masive aparţine unor state membre de frontieră, precum Grecia, Italia sau chiar Ungaria, sau a fost vorba de un eşec mult mai larg la nivel european. Ar trebui oare ca Uniunea Europeană să accelereze negocierile cu ţări precum Turcia, Macedonia şi Serbia pentru a le convinge să facă mai multe pentru a opri convoaiele de emigranţi la frontierele lor? Se va vorbi apoi despre Agenţia Frontex. Are această agenţie bugetul, organizarea şi substratul legislativ necesare pentru a-şi îndeplini misiunile? O observaţie interesantă a fost făcută recent de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, tot într-o dezbatare Euranet Plus.
Frans Timmermans: În mod constant, Uniunea Europeană promite mai mult decât poate face şi aceasta provoacă dezamăgirea oamenilor şi lucrul hazliu este faptul că promitem multe, apoi nu ne respectăm promisiunile şi facem apoi promisiuni şi mai mari, aşa că avem nevoie de o Europă mai modestă, mai orientată către soluţii, să începem să rezolvăm problemele mici înainte de cele mari, dar să oprim aceste suprapromisiuni şi să fim modeşti în ceea ce putem face.
Reporter: Participă aşadar europarlamentari, reprezentanţi ai Comitetului Economic şi Social, ai Centrului de Studii Politice Europene şi ai Frontex. Dezbaterea va putea fi urmărită live, pe site-ul euranetplus, începând cu ora 13:30, ora României. Euranet Plus este cea mai importantă reţea pan-europeană de radio din Europa. Este compusă din 15 posturi importante de radio, atât publice, cât şi private, din întreaga Uniune Europeană, iar ştirile şi emisiunile sale pe teme europene sunt ascultate zilnic de peste 20 de milioane de oameni.