Bicicliştii din capitală pedalează într-un marş de conştientizare a populaţiei privind riscurile expunerii prelungite la soare

Bicicliştii din capitală pedalează astăzi începând cu ora 19:00 într-un marş de conştientizare a populaţiei privind riscurile expunerii prelungite la soare. Dintre acestea, cea mai gravă este îmbolnăvirea cu cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul, atrage atenţia preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. El i-a vorbit colegei noastre Marilena Frâncu despre importanţa respectării regulilor în prevenirea îmbolnăvirii: „Nu avem prevenţie, nu avem această educaţie, harta aluniţelor, monitorizarea acestora, nu avem cultura expunerii la soare, să ne expunem protejat, cu diferite unguente, cu pălării, la umbră să stăm şi perioadele de expunere la soare să fie dimineaţa şi seara, nu în timpul zilei, când soarele este foarte puternic. Iar acum vrem să tragem acest semnal prin marşul bicicliştilor care nu întâmplator începe la ora 19:00, pentru că în timpul zilei ne expunem ultravioletelor, care sunt dăunătoare pielii”.
Melanomul reprezintă 4% din toate cazurile de cancer de piele şi poate fi vindecat dacă este diagnosticat în faza iniţială.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iulie)