Salariile a peste 650 de mii de bugetari cresc, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care vizează eliminarea inechităţilor din sistem

Salariile a peste 650 de mii de bugetari cresc, de astăzi, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care vizează eliminarea inechităţilor din sistem. Angajaţii din sănătate, profesorii, funcţionarii din ministere şi salariaţii din apărare vor primi bani mai mulţi începând cu primul salariu din septembrie. Care sunt creşterile salariale şi care este costul bugetar al acesor măsuri ne spune Cristian Bâcâin.

Reporter: De astăzi, medicii cu aceaşi pregătire şi experienţă vor câştiga la fel, indiferent în ce spital lucrează. Aceleaşi principii se aplică şi în cazul asistenţilor medicali, profesorilor sau funcţionarilor din ministere. Impactul bugetar al noilor măsuri se apropie de 900 de milioane de lei în acest an şi va depăşi 2 miliarde şi jumătate anul vitor. Potrivit ordonanţei adoptate în iunie, salariul de încadrare al unui medic nu va putea fi mai mic de 2360 de lei, iar al unui astent medical de apropae 2 mii de lei. În plus, debutanţii vor beneficia de un bonus de 10%. Medicii din Serviciul de Ambulanţă sau Primiri Urgenţe pot ajunge şi la 5400 de lei. Majorarea salariilor se aplică şi în educaţie, numai că veniturile profesorilor vor creşte în două etape astăzi şi încă o dată anul viitor. De exemplu, pentru un profesor cu studii superioare şi grad didactic unu salariul de bază va fi între 1896 şi 2361 lei, iar pentru un profesor debutant salariul va fi între 1700 de lei şi 2800 de lei. Banii în plus vor primi şi angajaţii din ministere şi aproape 33 de mii de angajaţi din apărare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 august