Conferinţa „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură”, la Biblioteca Naţională a României

sunetul paginilorJoi, 25 august, a.c, de la ora 10:00, la Biblioteca Naţională a României (sala Symposium, parter) din Bucureşti se va desfăşura conferinţa „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură – de la necesitate la normalitate”, eveniment ce marchează încheierea proiectului „Sunetul paginilor”. Cu această ocazie, se va pune din nou în discuţie situaţia persoanelor cu dizabilităţi vizuale, nevoile şi abilităţile acestora, în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru integrarea firească a lor în toate activităţile societăţii, anunţă Biblioteca Naţională a României, printr-un comunicat de presă.
Iniţiat de Biblioteca Naţională a României şi susţinut financiar de Fundaţia Orange prin Programul „Lumea prin culoare şi sunet”, proiectul „Sunetul paginilor” şi-a propus crearea şi dezvoltarea unei biblioteci digitale pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale.
Proiectul „Sunetul paginilor” s-a desfăşurat în perioada mai 2015 – iunie 2016 şi a avut o valoarea totală de 316.000 de lei, din care 221.800 lei reprezintă finanţare din partea Fundaţiei Orange, în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet”. Deşi perioada de implementare a proiectului s-a încheiat, biblioteca digitală pentru persoane cu dizabilităţi vizuale îşi continuă existenţa, urmând să fie îmbogăţită în mod constant cu alte cărţi şi documente scanate şi accesibilizate cu ajutorul unui scanner performant achiziţionat prin proiect.
Utilizatorii cu dizabilităţi vizuale au acces gratuit online la această bibliotecă digitală, atât la sediul bibliotecii, cât şi din orice alt loc, pe bază de ID şi de parolă. Biblioteca Naţională doreşte să vină în sprijinul tuturor categoriilor de cetăţeni, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau tip de dizabilitate, promovând servicii şi activităţi moderne, fără însă a-şi neglija funcţia sa de bază – păstrarea şi conservarea patrimoniului naţional, mai scrie în comunicatul de presă.

RADOR – 24 august 2016