Lazăr Comănescu: România susţine parcursul de integrare europeană al Ucrainei

România susţine parcursul de integrare europeană al Ucrainei şi, în context, eliminarea vizelor de călătorie în ţările Uniunii pentru cetăţenii ucraineni. Declaraţia a fost făcută, la Sighetul Marmaţiei, de ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, la dezvelirea unui bust al poetului naţional ucrainean, Taras Şevcenko.
Lazăr Comănescu: „Subliniez aici sprijinul puternic pe care România îl acordă unei cât mai consistente relaţii între UE şi Ucraina, unei apropieri cât mai pternice a Ucrainei de UE. Am reconfirmat sprijinul fără nici un fel de ezitare pe care România îl acordă efortului pe care le depune Ucraina pentru rezolvarea crizei din estul ţării generate de agresiunea Federaţiei Ruse. România se pronunţă ferm pentru întrunirea condiţiilor pentru ratificarea acordului de asociere şi comerţ între Ucraina şi UE”.
La aceeaşi festivitate, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a mulţumit României pentru sprijinul acordat Kievului în eforturile pe care le face pentru a intra în Uniunea Europeană şi pentru a-şi păstra integritatea statală.
Pavlo Klimkin: „Aceste condiţii că noi ne luptăm împotriva agresunii ruse este foarte important sprijinul /…/ adevăratul prieten a României. Sigur că este important ceea ce face România în cadrul sprijinului acordat în cadrul relaţiilor bilaterale, în cadrul NATO, în cadrul UE, dar şi de un alt sprijin de suflet, vindecarea răniţilor din zona operaţiunilor antiteroriste acordat de către România. Şi eu vă mulţumesc pentru sprijinul permanent la nievel european, pentru sprijinul acordat Ucrainei în ceea ce priveşţe regimul fără vize, dar în primul rând pentru sprijinul integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a suveranităţii şi sprijinul pentru lupta împotriva agresiunii”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 octombrie)