Colindatul de ceată bărbătească ajunge la ICR Istanbul

Ca în fiecare an, ICR Istanbul continuă întâlnirile culturale cu reprezentații diasporei din Istanbul. În preajma sărbătorilor de Crăciun, colindele sunt așteptate de orice român, indiferent de spațiul în care s-ar găsi, grație valorilor culturale și identitare cu care este înzestrat colindul.

În demersul ICR Istanbul de a aduce colindul în concert în orașul aflat pe două continente se alătură o serie de partenerii locali: Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul, dar și Consulatul General al României la Istanbul.

Partenerul național al acestui eveniment este Academia Română, prin reprezentantul său, dr.  Marian Lupașcu, secretar științific al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, dar și coordonatorul național al dosarului de candidatură a Colindatului de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, dosar transnațional înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO) în anul 2013.

Având în vedere rigorile impuse de UNESCO odată cu intrarea pe onorabila Listă a elementului menționat, selecția colindătorilor trebuie să fie foarte riguroasă și să respecte criteriile și exigențele UNESCO. Astfel că, pentru selecția efectivă, ICR Istanbul a lucrat împreună cu Academia Română și coordonatorul dosarului transnațional.

Colindătorii care urmează să vină la Istanbul sunt: Uscat Romulus, Uscat Ovidiu-Eugen, Popovici Livi, Chiorean Alin Traian, Prehari Romi, Bujoran Mircea, coordonați de dr. Marin Lupașcu, cercetător științific la Academia Română, etnomuzicolog, competențe în muzica instrumentală, ritmică muzicală, instrumente, formații instrumentale, interpreți.

Pe lângă programul de colinde, invitații aduc cu ei și instrumente de suflat: fluier și taragot, plus dube, astfel încât să completeze colindele și cu un scurt program instrumental.

Concertul de colinde de la ICR Istanbul cuprinde: “Slobozâ-ne gazdă-n casă”, “Mulțămim lui Dumnezău”, “Dăliana-i fată dalbă”, “Raiule, grădină dulce”, “Pleacă Lina, la fântână  Lina, milina”, “Tot la oi, la oi șezându”, “Leagă nană cânele” (Marșul dubelor), “Ce stai june, nu te-nsori”, Dans: Brâu ,Strigături,”Mulțămim la gazda noast’“.

Concertul se va desfășura în seara zilei de 16 decembrie 2016, de la ora 18.30, la sediul ICR Istanbul.

Seara de colinde se înscrie în seria de proiecte culturale ce contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale.

În egală măsură, colindatul, fiind înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reprezintă și un foarte bun prilej de valorificare și promovare a patrimoniului tradițional românesc, cu valoare universală.- transmite ICR Istanbul

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

fax:(+90212) 292 46 26

email: icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro