Angela Merkel a atras atenţia că europenii nu trebuie să conteze pe sprijinul etern al SUA

Realizator: În faţa incertitudinilor legate de viitorul relaţiei dintre Europa şi SUA, cancelarul Angela Merkel îi sfătuieşte pe europeni să înveţe să-şi asume mai multe responsabilităţi pe scena politică internaţională şi să nu mai conteze pe alţii pentru a-şi rezolva problemele de vecinătate. Într-un discurs ţinut aseară la Bruxelles, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea a două universităţi belgiene, Angela Merkel a atras atenţia că europenii nu trebuie să conteze pe sprijinul etern al SUA. Luminiţa Apostol.

Reporter: Cancelarul Angela Merkel consideră că ar fi o naivitate din partea europenilor să se bazeze pe sprijinul altora care le-ar putea rezolva problemele din vecinătate şi a menţionat conflictul din estul Ucrainei, ameninăţrile teroriste, războiul din Siria şi imigraţia pe care cancelarul german le-a numit provocările cele mai mari pentru Europa din ultimii zeci de ani. Europenii nu-şi ascund îngrijorarea în ceea ce priveşte angajamentul viitoarei administraţii americane pentru cooperarea transatlantică, dar cancelarul Merkel i-a sfatuit să-si asume ei înşişi mai multe responsabilităţi pe scena politică mondială şi să nu se amăgească în ceea ce priveşte sprijinul din partea SUA.

Angela Merkel: Din punctul de vedere al unora dintre partenerii noştri tradiţionali şi mă gândesc la relaţiile transatlantice, nu există garanţii eterne pentru o strânsă colaborare cu noi europenii. Va trebui să continuăm să lucrăm pentru asta. În consecinţă, sunt convinsă că Europa şi UE vor trebui să înveţe să-şi asume mai multe responsabilităţi în lume.

Reporter: Cancelarul, Angela Merkel, a mai spus că acest lucru înseamnă inclusiv cheltuieli mai mari pentru apărare. Agenţia Reuters scrie că Angela Merkel nu a menţionat aici numele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, dar cu siguranţă a avut în vedere declaraţiile acestuia din campania electorală când a spus că va ţine seama de contribuţia financiară pe care o are o ţară NATO înainte de a-i veni în ajutor. În ultimele şapte decenii Europa a avut mereu sprijinul SUA în ceea ce priveşte garantarea securităţii. Însă, în contextul creat de alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Americii şi de votul britanicilor de părăsire a Uniunii, la summitul din decembrie liderii europeni au decis primele măsuri pentru o cooperare internă mult sporită în materie de securitate şi apărare. În discursul ţinut în faţa studenţilor strânşi la Bruxelles, la ceremonia prin care universităţile din Gent şi Leuven i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, cancelarul german a mai susţinut că votul britanicilor pentru a părăsi Uniunea a pus în evidenţă importanţa solidarităţii între statele membre. Cancelarul Merkel a sugerat că acest vot trebuie văzut ca un impuls pentru noi eforturi pentru a păstra Europa unită acum mai mult ca niciodată şi pentru a o moderniza./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie