PORTRET: Cristian Ţopescu – un remarcabil om de sport

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Duminică, 26 martie, fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu împlineşte 80 de ani.

Cristian – George Ţopescu s-a născut la 26 martie 1937, la București, fiind fiul ofițerului de cavalerie Felix Țopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin în anul 1936.

A absolvit, ca şi tatăl său, Școala de Grăniceri de la Oradea, apoi, în anul 1970, a devenit licenţiat al Institutului de Educație Fizică și Sport.

Între anii 1953 şi 1964 a practicat hipismul la Clubul Sportiv Steaua București, un „microb” moştenit, bineînţeles, de la tatăl său.

În această perioadă a obţinut, în anii 1960 şi 1962, titlurile de campion naţional la sărituri peste obstacole. În paralel cu viaţa sportivă, Ţopescu a făcut o pasiune pentru reportajul de radio şi televiziune, însă la sugestia tatălui său, chiar şi atunci când celebritatea sa era mare, nu a renunţat la statutul de militar profesionist.

topescu 1În anul 1964 s-a retras din competiţii, find angajat pe postul de reporter sportiv la Televiziunea Română, cu detaşare de la Clubul Steaua, dar fiind plătit de Armată. A participat din această postură, la nenumărate competiţii sportive interne şi internaţionale, între care la nu mai puţin de șase ediții ale Jocurilor Olimpice de vară și la patru Olimpiade de Iarnă. În întreaga sa carieră de comentator sportiv a avut peste 5000 de transmisiuni în direct de la diferite competiţii sportive. Printre evenimentele sportive remarcabile comentate de Cristian Ţopescu se află, în primul rând, performanţa fabuloasă a Nadiei Comăneci care a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii, în anul 1976, la Montreal.

Tot Cristian Ţopescu s-a aflat la microfonul Televiziunii Române pentru care a comentat performanţele inegalabile ale handbalului masculin românesc, care a obţinut titlurile mondiale în anii 1970 şi 1974.

Însă postura de comntator sportiv şi angajat al Armatei a generat şi probleme, atunci când a comentat meciul de fotbal Steaua – Steagul Roşu Braşov şi a opinat că, la un duel Ienei – Goran, braşovenii ar fi trebuit să obţină un penalty. Pentru aceste vorbe, Ţopescu a fost plasat pentru 3 zile în arest !.

În anul 1983, pe 9 iunie, el a fost interzis la microfonul Televiziunii Române, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru comentariile din timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria cu 1-0 a naţionalei României.

Atunci, Ţopescu a afirmat că marii fotbalişti de la acea vreme – Balaci, Silviu Lung, Bölöni, sau Cămătaru, au oferte de transfer de la formaţii de calibru din străinătate, şi că ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară. Şeful guvernului comunist de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat la Cabinetul 2 că „Țopescu a îndemnat tinerii din România să plece din țară”. Drept urmare Cristian Ţopescu nu a mai apărut la Televiziune până după Revoluţie.

cristian topescu

În perioada 1992 – 1997 a fost redactor-șef al Redacției Sport a TVR, iar între anii 1997 – 1999 a deţinut chiar funcţia de director general adjunct al TVR.

În perioada 2002 – 2006 a fost director al cotidianului Prosport, iar în această perioadă a mai deţinut şi alte poziţii precum cea de vicepreședinte al Fundației ProSport, ProFamilie, ProEducație, director de relații publice, imagine și mass-media la Fotbal Club Steaua, reporter sportiv la Radio Europa FM, comentator sportiv la postul Eurosport.

În anul 2008, Ţopescu a surprins pe toată lumea, anunţându-şi candidatura pe listele Partidului Național Liberal la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în colegiul 7 Senat din sectorul 4 al Capitalei, Ţopescu devenind pentru patru ani senator şi membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și în Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă.

Cristian Ţopescu este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Comitetului Olimpic Român, membru al Asociației Presei Sportive şi membru în Comitetuil Director al Organizaţiei Special Olympics care se ocupă de persoane cu dizabilităţi.

A publicat sute de articole în presa sportivă din România, precum şi volumele „Steaua, performanță și prestigiu”, scrisă împreună cu comentatorul de radio Octavian Vintilă – în anul 1988, și „Fair play” – în anul 2003.

De asemenea, în anul 2002, Alexandru Răducanu a publicat cartea dedicată lui Cristian Ţopescu, pe care autorul l-a numit „cel mai valoros comentator sportiv”, cu titlul „Cristian Țopescu – Evenimente, succese, sancțiuni la microfonul TV”.

Cristian Ţopescu se mândreşte cu un număr impresionant de medalii, tiluri, diplome şi alte distincţii, printre cele mai importante fiind Diploma de Onoare a Comitetului Olimpic Internaţional – în 1994, Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” – în 1997, Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” – în anul 1998, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, decernat de preşedintele Ion Ilescu în anul 2003, gradul de general de brigadă (cu o stea) conferit de preşedintele Traian Băsescu în anul 2007 şi Decorația regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, conferită de Regele Mihai I în anul 2010.

La 9 martie 2017, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru dăruirea și devotamentul cu care a susținut și promovat valorile sportului național, pentru intuiția, căldura și erudiția cu care a comentat performanțele sportului românesc, Președintele României, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler lui Cristian-George Țopescu.

Cristian Țopescu are doi copii din două căsătorii anterioare, Cristina și Cristian şi un altul, Felix Sebastian, care este rodul iubirii cu actuala sa soţie, realizatoarea TV Christel Ungar, pe care a cunoscut-o încă din anul 1986, şi cu care s-a căsătorit în anul 1997.