LA CROIX: În România un al doilea torționar comunist condamnat pentru crime împotriva umanității

Ioan Ficior, fost comandant al lagărului comunist de muncă de la Periprava, a fost condamnat pe 29 martie la 20 de ani de închisoare de către Curtea de Casaţie română.

Ioan Ficior, 89 de ani, ar trebuie să-şi încheie viaţa în închisoare. Marţi, 29 martie 2017, Înalta Curte de Casaţie a României i-a confirmat la apel condamnarea din primă instanţă din martie 2016, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, dispunând încarcerarea lui imediată.

El a condus lagărul de muncă de la Periprava

În perioada cea mai întunecată a comunismului românesc, Ioan Ficior a fost comandantul lagărului de muncă de la Periprava, în estul ţării, din 1958 în 1963. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a stabilit că 103 deţinuţi au murit în cursul anilor cât el a fost comandant.
În 2013 descoperirea unei gropi comune în apropierea fostei închisori a adus probe privind maltratarea deţinuţilor. Unul avea picioarele legate, un altul coloana vertebrală dislocată, etc.

Primele condamnări, la 26 de ani după căderea comunismului

Ioan Ficior este al doilea condamnat pentru crime împotriva umanităţii, după condamnarea în februarie 2016 a unui alt fost comandant de închisoare, Alexandru Vişinescu. România a aşteptat deci să treacă 26 de ani de la căderea dictatorului Ceauşescu pentru a începe să facă dreptate în privinţa anilor negri ai comunismului.
„Nu suntem decât la începutul muncii noastre”, recunoaşte Radu Preda, director al IICCMER, care consideră „foarte frustrant” faptul că numai două persoane au fost condamnate până acum.

Un al treilea proces e în curs

Un al treilea proces a început pe 9 martie, împotriva lui Marian Petrescu. Fost comandant al penitenciarului de la Galaţi în 1959-1966, el este acuzat că a impus „un regim de exterminare” opozanţilor regimului comunist, care reprezentau majoritatea deţinuţilor. Şi lui i se reproşează moartea a 104 oameni.
Începând cu 2014, Institutul a mai depus plângeri împotriva a cinci alţi responsabili. „Însă noi purtăm o bătălie contra timpului”, a declarat Radu Preda. Doi dintre ei au decedat înainte ca procesul lor să poată începe. Iar justiţia nu s-a pronunţat cu privire la soarta celorlalţi trei inculpaţi.
Articol de Marie Verdier

LA CROIX (Franţa), 30 martie 2017
Traducere: Andrei Suba