Biserica doreşte să înveţe un nou limbaj, cel al mass-media

Comunicarea religioasă digitalizată este o provocare plină de oportunităţi, o activitate încă la început de drum.  Aceasta a fost tema mesei rotunde a dialogului intercultural organizată în ziua a doua a colocviului bilateral franco-român , ediţia 21-22, vineri, 9 iunie,  la sediul Mitropoliei Banatului din Timişoara.

20170609_121051Moderatorul întâlnirii a fost IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Timişoarei şi Miropolitul Banatului, care a subliniat că Biserica are o îndelungată comunicare cu divinitatea, iar mass-media propune un nou limbaj, pe care aceasta doreşte să îl înveţe.  Profesorii Ştefan Bratosin, Universitatea Paul Valéry, Montpellier, Nicolas Pelissier, Universitatea Nice Sophia Antipolis, ambele din Franţa, ca şi profesorul Gheorghe Clitan, Universitatea de Vest din Timişoara, au vorbit despre posibila colaborare dintre facultăţile de jurnalism şi cele de teologie. Profesorul Mihaela Alexandra Tudor, Universitatea Paul Valéry, Montpellier, a avansat  ideea unui proiect comun, destinat jurnaliştilor care acoperă informaţia religioasă, care să îi spriine  să o comunice prin mass-media în mod profesionist.  Profesorul Mihai Coman, decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti,  a vorbit despre un proiect comun al FJSC cu Facultatea de Teologie din Bucureşti, un master numit “Comunicare şi comuniune”, care înregistrează în acest an primii absolvenţi. Acest master îşi doreşte, în primul rând, formarea unor jurnalişti pentru posturile de radio şi tv Trinitas ale Patriarhiei Române.

20170609_121037Un al doilea plan al discuţiei, avansat de IPS Selejan, a fost cum putem contribui prin presă la comunicarea între popoarele care au o religie diferită.   Aşa cum iudaismul a fost ani de zile ţinta unor atacuri, în prezent islamul este în bătaia puştii. Din cauza terorismului necontrolat, a războiului invizibil, toată religia islamică este pusă la zid, în mod nedrept. Dacă s-ar cunoaşte religiile în substanţa lor, presa ar putea atenua anumite vârfuri de săgeţi, a avansat mitropolitul. Aceeaşi nevoie de comunicare pentru aplanarea conflictelor a fost evocată şi de Luciana Friedmann, preşedinta Comunităţii Evreieşti din Timişoara. Msgr. Johann Dirschil, Vicarius Generalis, Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, a vorbit despre rolul social media în comunicarea mesajului biblic, de pace şi deschidere, către credincioşi. În fiecare an există o zi a comunicaţiilor sociale, în care Papa transmite un mesaj. Nu tehnologia decide dacă un anumit tip de  comunicare este reuşită, ci inima omului. Putem utiliza aceasta tehnologie în avantajul omenirii, deşi în zilele noastre este folosită şi în mod negativ, a precizat înaltul prelat. Dr. Yassine Akhiate, Universitatea din Rabat, Maroc, a vorbit despre modul în care presa naţională tratează comunicarea religiilor diferite din ţara sa. CNA-ul marocan este foarte exigent în această privinţă, iar mass-media este obligată să respecte demnitatea tuturor.

Tema din acest an a colocviului bilateral franco-român a fost  “Politică şi religie în contextul provocărilor comunităţii digitale”. Organizatorii colocviului au fost  Universitatea Nice Sophia Antipolis – PR Sic, Lab Meditéranée, Univeritatea Paul Valéry, ambele din Franţa, Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Parteneri locali: Mitropolia Banatului şi Academia Română, Comitetul Român de Istoria şi Filozofia Ştinţei şi Tehnicii – Filiala Timişoara.

RADOR – 9 iunie