Comunicat al Guvernului Venezuelei referitor la atacul aerian împotriva instituțiilor Statului

Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela informează cetățenii venezuelani și popoarele surori din întrega lume asupra atacurilor armate comise în după-amiaza zilei de astăzi, marți 27 iunie, împotriva sediului Ministerului Puterii Populare pentru Relații Interne, Justiție și Pace și a sediului Curții Supreme de Justiție, ambele din Caracas, ca parte a escaladării unei lovituri puciste împotriva Constituției Republicii Bolivariene Venezuela și a instituțiilor acesteia.

Ambele atacuri au fost comise dintr-un elicopter Airbus Bolkow, model 105, purtând siglele CICPC 02, sustras de la Baza Aeriană ”Generalísimo Francisco de Miranda”, din La Carlota, Caracas, de către o persoană cu numele Oscar Alberto Pérez care, pentru a săvârși atentatele, s-a prevalat de funcția de inspector în cadrul Diviziei de Transport Aerian a CICPC [Corpul de Cercetări Științifice Penale și Criminalistice].

Complotistul a zburat cu nava până în apropierea Ministerului Popular pentru Relații Interne, Justiție și Pace, situat în Bulevardul Urdaneta și a tras de aproximativ 15 ori asupra clădirii, în timp ce pe terasa acesteia avea loc o reuniune a unui grup de comunicatori sociali, organizată cu prilejul celebrării astăzi a Zilei Naționale a Jurnalistului. În momentul atacului în locul  respectiv se aflau aproximativ 80 de persoane.

Ulterior, elicopterul a fost îndreptat spre sediul Curții Supreme de Justiție, exact în momentul în care în locul respectiv avea loc sesiunea magistraților Secției Constituționale a instanței supreme și în timp ce un grup de funcționari își desfășurau activitatea în birourile aferente. Împotriva acestor persoane s-a tras și au fost lansate cel puțin patru grenade de origine columbiană și de fabricație israeliană, din care una nu a explodat și a fost ridicată. Două dintre acestea au fost lansate împotriva efectivelor GNB [Garda Națională Bolivariană] care asigurau paza clădirii. Datorită reacției rapide a gărzilor, a fost posibilă evitarea unei tragedii.

Autorul material al acestor fapte este cercetat sub aspectul legăturilor cu Agenția Centrală de Informații (CIA) și cu Ambasada Statelor Unite la Caracas, precum și cu un fost Ministru de Interne care, recent, a confirmat public contactele sale cu CIA.

Pentru Guvernul Bolivarian este vorba de atacuri cu caracter terorist, care fac parte din ofensiva insurecțională organizată de factori extremiști ai dreptei venezuelane, cu sprijinul guvernelor și puterilor străine.

FANB [Forțele Armate Naționale Bolivariene] și corpurile de securitate ale statului sunt desfășurate cu scopul de a-l captura pe autorul acestor fapte și de a recupera aeronava.

Cei care pot aduce elemente care să ajute la descoperirea locului în care se află acesta sunt îndemnați să contacteze autoritățile la numărul de telefon 911.

Guvernul Bolivarian solicită partidelor politice coalizate în așa numita Masă a Unității Democratice, autorității ecleziastice și celorlalți factori ai societății venezuelane să condamne ferm aceste fapte și să de delimiteze odată pentru totdeauna de violență.

Guvernul Bolivarian face un apel la poporul venezuelan să manifeste vigilență în fața escaladării loviturilor puciste al căror scop constă în schimbarea ordinii constituționale din Venezuela și care au demonstrat că sunt lipsite de orice scrupule în atingerea ambițiilor politice și financiare.

Niciunul dintre aceste atacuri nu va stopa activarea procesului popular de convocare a Constituantei și nu va împiedica exercitarea dreptului la vot al poporului venezuelan pe data de 30 iulie în vederea alegerii membrilor Adunării Naționale Constituante.

Președintele constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, care a prezidat astăzi acordarea Premiilor Naționale pentru Jurnalism, se află în fruntea echipei sale de guvernare și conduce acțiunile necesare apărării securității și liniștii poporului venezuelan.

Astăzi, mai mult ca niciodată, sunt valabile cuvintele Comandantului Hugo Chávez: Unitate, Luptă, Bătălie și Victorie.

Caracas, 27.06.2017