Politicienii moldoveni fac apel la UE și SUA să se implice în conflictul transnistrean

Președintele Partidului Democrat al Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, a făcut apel la Uniunea Europeană și SUA să dea o mână de ajutor în soluționarea conflictului transnistrean – se spune în articolul semnat de Plahotniuc pentru publicația americană „The Hill”, transmite NewsMaker. După părerea politicianului moldovean, din cauza prezenței trupelor rusești în Transnistria, Republica Moldova și legăturile acesteia cu Occidentul sunt amenințate. ”Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea trupelor rusești, precum și înlocuirea misiunii de menținere a păcii cu una civilă. Scopul nostru este acela de a reunifica toți cetățenii într-o singură țară, pentru a fi respectate și drepturile locuitorilor Transnistriei, și integritatea teritorială a Republicii Moldova” – a subliniat Plahotniuc.  După cum a spus politicianul moldovean, Republica Moldova s-a trezit pusă într-o situație dificilă din cauza faptului că în Transnistria se află în jur de 2.000 de militari ruși. În afară de acesta, mai sunt și alte pericole. ”Moscova a introdus embargo asupra  produselor moldovenești,  oficialii moldoveni sunt urmăriți în timpul deplasărilor peste graniță. Rusia are o influență considerabilă asupra țării noastre și defăimează în permanență imaginea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Toamna trecută presa rusească s-a amestecat în alegerile de la noi și l-a ajutat pe candidatul pro-rus Igor Dodon să devină președinte al Republicii Moldova” – a adăugat Plahotniuc. Politicianul a remarcat, totodată, că Dodon tinde către ruperea legăturilor cu UE și consolidarea relațiilor cu Rusia.
Plahotniuc este de părere că soluționarea problemei transnistrene trebuie să devină prioritară pentru partenerii străinii ai Republicii Moldova. ”Acum noi avem nevoie mai mult ca niciodată de implicarea dumneavoastră” – a remarcat Plahotniuc.
După cum reamintește Rosbalt, pe 21 iulie, Parlamentul Republicii Molddova a adoptat declarația referitoare la necesitatea retragerii trupelor rusești din Transnistria. Președintele Igor Dodon a calificat acțiunea coaliției aflate la putere drept o nouă provocare la adresa Rusiei. /snicolau/aionescu

www.rosbalt.ru – 25 iulie