TIMPUL: Abordarea lui Iohannis în relaţia cu Rusia. Mesajul președintelui către diplomații români

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, diplomaților români prezenți la Palatul Cotroceni, că România trebuie si aibă o abordare unitară în relația cu Rusia. Șeful statului le-a mai spus acestora că ei sunt în cea mai bună poziție pentru a sprijini relația transatlantică.

„Trebuie continuat sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței şi a capacităților de apărare ale partenerilor din vecinătate, în mod echilibrat, inclusiv pentru cei din est, în cadrul efortului Alianței de proiectare a stabilității. De asemenea, este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia. România, aliat şi partener strategic puternic al SUA, dar şi stat membru al UE, profund dedicat proiectului european, se află poate în cea mai bună poziţie pentru a sprijini legătura transatlantică. Este datoria fiecăruia dintre dumneavoastră să susţineţi ferm acest imperativ. Mă refer la toţi, să nu rămână cineva cu impresia că această chestiune cu relaţia transatlantică şi cu NATO este o chestiune de care se ocupă ambasadorii Maior şi Stoian. Nu, toţi – şi dumneavoastră şi eu – ne ocupăm de această chestiune”, a afirmat Iohannis, la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Iohannis: „Apărați cu maximă strictețe drepturile românilor de pretutindeni”

Președintele României i-a îndemnat pe diplomaţii români să nu uite că ei sunt România acolo unde activează şi le-a transmis rugămintea de a acorda cea mai mare atenţie apărării cu maximă stricteţe a drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni.

„Vă rog să acordaţi cea mai mare atenţie apărării cu maximă stricteţe a drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni. Români trăiesc peste tot, dar între diferitele grupuri ale diasporei există diferenţe esenţiale. Sunt români care au legături istorice vechi cu ţara, sunt români care au plecat abia după revoluţie şi fiecare ţară are specificul ei cu românii de acolo. Pe mine şi pe dumneavoastră trebuie să ne intereseze foarte mult şi în acelaşi fel toţi”, le-a spus preşedintele ambasadorilor şi consulilor generali români.

Şeful statului le-a reamintit acestora că anul viitor se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire, „eveniment de mare semnificaţie şi pentru diplomaţia românească”.

Promovarea statului de drept

Klaus Iohannis le-a mai spus diplomaţilor români, că unul dintre atuurile României trebuie să îl constituie perseverenţa în promovarea statului de drept, nu doar în interiorul ţării, ci şi la nivel internaţional.

„Unul dintre atuurile României trebuie să îl constituie perseverenţa cu care promovăm statul de drept, nu doar în interiorul ţării, ci şi la nivel internaţional. Este şi motivul pentru care m-am implicat personal în susţinerea proiectului Consiliului Europei privind stabilirea principiilor care să reglementeze relaţia dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o societate democratică. Am susţinut acest proiect atât la vizita mea de la Strasbourg din ianuarie, dar şi prin conferinţa cu participare internaţională prestigioasă, pe care am găzduit-o aici, la Palatul Cotroceni, în aprilie. Vă îndemn aşadar ca în toată activitatea diplomatică pe care o desfăşuraţi să promovaţi continuu şi ferm valorile democratice ale statului de drept. De asemenea, vă reamintesc importanţa susţinerii multilateralismului bazat pe respectul Dreptului Internaţional, respectiv a candidaturilor la Consiliul de Securitate al ONU şi la OCDE, două obiective importante pentru România”, le-a transmis Iohannis diplomaților români.

TIMPUL (R. Moldova), 30 august 2017