AFP: România va ucide urși și lupi după o înmulțire a atacurilor

România a anunțat luni că va ucide ori strămuta 140 de urși și 97 de lupi în urma creșterii numărului de atacuri asupra oamenilor, anunț care a provocat furia organizațiilor pentru drepturile animalelor.

Măsurile urmăresc să „prevină pagube importante și să protejeze sănătatea publică și siguranța publică”, afirmă într-un comunicat ministerul mediului.

O comisie de oameni de știință, numită de către guvern, a susținut măsura, afirmând că ea nu „pune în pericol conservarea acestor două specii”.

De asemenea, decizia de a li se permite autorităților să înfăptuiască omorurile „previne vânătoarea pentru trofee”, conform experților.

Însă Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a condamnat în termeni duri măsura, arătând că vinovată pentru situația de față este despădurirea.

„Autoritățile ar trebui să rezolve mai întâi problemele care i-au determinat pe urși să se apropie din ce în ce mai mult de așezările umane în căutarea hranei”, a declarat pentru AFP Cristian Papp, șeful filialei românești a WWF.

În octombrie 2016 un val similar de indignare a determinat ministerul mediului să anuleze niște cote care le permiteau vânătorilor să ucidă 552 de urși, 657 de lupi și 482 lincși.

În vastele zone de pădure virgină ale României trăiesc vreo 6.000 de urși bruni – aproximativ 60% din populația europeană – care umblă în principal prin Munții Carpați.

În ultimele luni mai mulți urși decât de obicei au intrat în orașe și sate în căutarea hranei.

În iulie doi ciobani au fost răniți grav într-un atac de urs din regiunea carpatică.

Cu o lună înainte autoritățile fuseseră nevoite să închidă temporar faimosul Castel Poenari – sursa de inspirație pentru romanul gotic al lui Bram Stoker, „Dracula” – după ce niște turiști au ajuns nas în nas cu o mamă-urs și cei trei pui ai ei.

Traducere: Andrei Suba

AFP (Franţa), 4 septembrie 2017