Cinema, Mon Amour – Barlad

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2016, alte două țări s-au alăturat programului (Polonia și Norvegia), iar noi am încheiat cu succes două ediții KineDok cu un bilanț de 492 de proiecții organizate în 37 de locații din 27 de orașe din România. În 2017, KineDok se extinde și în Bulgaria.

One World Romania continuă programul cu o serie nouă de filme, în mai multe locații alternative, vechi și noi. Pentru că, pe de o parte, aceste filme vorbesc despre oamenii de lângă noi și problemele lor, iar aceste povești trebuiesc spuse. Și, pe de altă parte, pentru că documentarele ajung rareori în sălile de cinema, care oricum s-au împuținat, restrângând și mai mult accesul publicului la cultură. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență. Cea de-a treia ediție a programului KineDok powered by One World Romania prezintă 16 documentare incitante produse în țările participante, ce vor fi proiectate în peste 20 de spaţii neconvenționale din România.

 Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la prima proiecție de filme din cadrul programului KineDok powered by One World Romania, ediția a 3-a.

Sâmbătă, 30  septembrie, de la ora 12.00, în cadrul programului KineDok powered  by One  World Romania, ediția a-3-a, Muzeul ”Vasile Pârvan” vă invită să urmăriți  documentarul românesc Cinema, Mon Amour”, în regia lui Alexandru Belc, proiecție ce va fi urmată de o discuție în prezența protagonistului filmului, Victor Purice – managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț, fost operator proiecționist și cinefil împătimit.

Cândva mândria națiunii, cinematografele României au fost acum abandonate și uitate de toată lumea. Dacă la începutul anilor ’90 în țară funcționau mai mult de 400 de săli de cinema, în ziua de azi există mai puțin de 30. Totuși, aceste locuri sunt încă pline de viață, iubire și pasiune pentru cinema. „Cinema, Mon Amour” prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiecționist și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena, în lupta lor zilnică de a păstra în viață cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț. Trăind în „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să readucă zilele de glorie, dar se străduiește din răsputeri să țină pasul cu noua și cruda realitate. Într-un cinematograf  lipsit de încălzire, care se degradează pe zi ce trece, fără niciun ajutor din partea statului care deține clădirea, această bătălie seamănă cu cea a lui Don Quijote. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Este convins că în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va înfrunta același destin ca majoritatea cinematografelor din România.

ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul Vasile Pârvan

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE:oneworld.ro| kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei, BRD- Groupe SocieteGenerale.