Cehia – o nouă înfrângere pentru Uniunea Europeană

 

Milos Zeman a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. În turul doi al alegerilor, preşedintele în exerciţiu a obţinut 51,5% din sufragii, în timp ce contracandidatul său, Jirí Drahos a fost preferat de 48,5% dintre alegători. Televiziunea cehă a publicat înainte de scrutin câteva sondaje de opinie care indicau un scor mult mai strâns (doar o diferenţă de 0,5 – 1 la sută) între cei doi candidaţi. În cele din urmă, Zeman a câştigat cu o diferenţă de 3% ceea ce înseamnă că a primit cu 160.000 mai multe voturi decât Drahos. Astfel, Milos Zeman va fi preşedintele Cehieipentru încă cinci ani.

Acest lucru înseamnă întărirea cursului antiimigranţi şi antieuropean în centrul Europei, chiar dacă în această privinţă Cehia  este (încă) mai moderată decât Polonia sau Ungaria. Zeman este descris de presa internaţională drept un politician populist. Între cele două tururi de scrutin, acesta a mai completat această imagine facând gesturi excentrice, câteodată pitoreşti. De exemplu s-a comparat cu Winston Churchill atunci când i s-a reproşat că nu odată a făcut excese în ceea ce priveşte consumul de alcool. Acesta a replicat că fostul premier britanic obișnuia să bea zilnic o sticlă de whisky, trei sticle de şampanie, fuma un trabuc şi totuşi a câştigat războiul mondial. Fenomenul imigraţiei Zeman califică drept o „invazie organizată” şi spunea că este în stare să ia o puşcă în mână ca să apere frontierele Cehiei de imigranţi, ceea ce l-a făcut pe Rónay Tamás, editorialistul cotidianului maghiar Népszava să concluzioneze că Zeman se poate compara mai degrabă cu bravul soldat Svejk, decât cu Churchill.

Şi chiar dacă instituţiile democratice din Cehia sunt mai solide decât în Polonia sau în Ungaria, Zeman şi-a permis să propună şi pentru a doua oară ca premier pe Andrej Babis, chiar dacă prima dată parlamentul a refuzat numirea în fruntea guvernului pe preşedintele partidului liberal populist ANO. Zeman nu este deranjat nici de faptul că miliardarul Babis este suspectat că ar fi folosit în mod ilegal în scopuri proprii sume importante din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene. În această situaţie există un risc major ca Babis – pentru a-şi asigura susţinerea majorităţii parlamentare – să facă o alianţă cu un partid de extremă dreapta sau stânga, ceea ce ar putea să compromită politica noului guvern.

Politologul ceh Josef Mlejnek a comentat pentru agenţia de ştiri AFP realegerea lui Milos Zeman, pe care îl consideră un politician pro-rus şi pro-chinez. După părerea acestuia, rămânerea lui Zeman în fotoliul prezidenţial va spori riscul ca Praga să slăbească relaţiile cu Occidentul şi să-și consolideze contactele cu Est-ul. „Aceasta nu înseamnă doar o orientare către Rusia şi China, dar şi o cooperare mai strânsă cu Polonia şi Ungaria, ţări care şi ele sunt reticente faţă de UE” – a concluzionat analistul politic ceh. Potrivit cotidianului britanic Express, realegerea lui Zeman a creat panică la Bruxelles. Ziarul îl citează pe politologul Michael Romancov, care reaminteşte că în anul 2016, Milos Zeman a sprijinit ideea de a se organizeza un referendum referitor la ieşirea Cehiei din UE. Express îl mai citează pe Richard Bingley, specialist în probleme de securitate regională, care consideră că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Cehia reprezintă un cutremur a cărui undă de şoc va atinge şi instituţiile din Bruxelles.

Trecând dincolo de show-ul de politică internă al Cehiei, realegerea lui Zeman are şi o altă semnificaţie mai profundă. Înseamnă că o parte semnificativă a societăţii cehe este dezamăgită de Uniunea Europeană. Mulţi consideră că ţara a fost folosită doar ca o piaţă de desfacere pentru firmele occidentale și că multinaţionalele sunt privilegiate în detrimentul producătorilor autohtoni. Îmi aduc aminte de discuţia mea cu un deputat din legislativul ceh, care mi-a mărturisit că vânzarea fabricii de autoturisme Škoda către gigantul Volkswagen a fost receptată de către o bună parte a populaţiei drept o umilinţă naţională. Zeman – chiar dacă într-o formă caricaturală – reprezintă pentru majoritatea cehilor rezistenţa lor faţă de tendinţele globalizatoare ale UE.

Indiferent de evoluţia politică a guvernului ceh în viitorul apropiat, victoria lui Milos Zeman este un avertisment pentru Bruxelles, în sensul că reformele promise de Jean-Claude Juncker în luna septembrie a anului trecut, nu mai pot fi amânate.

RADOR (29 ianuarie)

Autor: Székely Ervin, Rador