Samii din Rusia au sărbătorit Ziua crescătorilor de reni, organizând curse de sănii trase de reni și trageri cu arbaleta

Samii din Rusia care fac parte dintr-un popor fascinant şi exotic au sărbătorit Ziua crescătorilor de reni, organizând curse de sănii trase de reni și trageri cu arbaleta. Samii fac parte dintr-un popor indigen care vorbește limba sami şi trăieşte în Scandinavia de Nord, nordul Norvegiei, Suediei, Finlandei, și în nordul Rusiei, Peninsula Kola.

Sărbătoarea Ziua crescătorilor de reni a avut loc în perioada 24 -25 martie, pe tărâmul păstorilor de reni. Populația de samii din regiunea Murmansk a marcat cu mare fast Ziua crescătorilor de reni. În localitatea Lovozerovo au avut loc numeroase competiții sportive.
„În perioada 24 – 25 martie au avut loc curse de sănii trase de reni, trageri cu arbaleta, aruncarea arcanului și lupte libere”, au anunțat organizatorii.

De asemenea a fost organizat un spectacol susţinut de colectivele locale, expoziții cu vânzare de artă plastică şi artă decorativă. A avut loc un meci de hochei și un turneu de fotbal.

Samii sunt un popor din nordul extrem al Rusiei care este în număr destul de redus, în jur de 2.000 de persoane care locuiesc pe teritorul Rusiei, Finlandei, Norvegiei și Suediei. În Rusia locuiesc în jur de două mii de persoane, în principal în Peninsula Kola.

Ziua Crescătorilor de reni este o sărbătoare importantă pentru samii. Este sărbătorită de absolut toate popoarele din Nordul Extrem și conform tradiției, face parte din Sărbătoarea Nordului – cel mai semnificativ eveniment din această regiune care s-a desfășurat anual pe parcursul ultimilor 84 de ani. /vdraguta

www.tass.ru – 29 martie