Comemorarea victimelor manifestaţiilor violente de la Chişinău din 2009

Se împlinesc, astăzi, nouă ani de la protestele de la Chişinău faţă de fraudarea de către Partidul Comuniştilor a alegerilor parlamentare din 2009. Manifestaţia la care au luat parte zeci de mii de tineri a degenerat în violenţe cu forţele de ordine. Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi şi bătuţi de poliţişti şi cel puţin o persoană a fost omorâtă în bătaie. Nimeni nu a fost pedepsit până acum. Evenimentele de acum nouă ani au fost comemorate, astăzi, la Chişinău de reprezentanţii Platformei organizaţiilor unioniste Alianţa pentru Centenar.

Reporter: Vasile State de la Radio Chişinău – La 7 aprilie 2009, mii de tineri au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor, dar în scurt timp manifestaţia a degenerat în violenţe, fiind devastate clădirile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale. Structurile de ordine au intervenit în forţă abia noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Mai mulţi trineri au fost bătuţi de poliţişti şi au fost /impuşi/ [n.r.:obligaţi] să treacă prin aşa numitele coridoare ale morţii. Atunci şi-a pierdut viaţă singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoscută de către autorităţi, Valeriu Boboc, însă există suspiciuni că numărul celor decedaţi ar fi fost mai mare.

Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în mai multe cauze legate de acele evenimente, însă până în prezent torţionarii nu au fost pedepsiţi. Deşi au fost depuse peste 100 de plângeri pentru exces de putere din partea poliţiştilor, numai patru persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, potrivit datelor Procuraturii Generale din 2017. Mai mult, cei care ocupau funcţii cheie pe atunci, ministrul de interne, Gheorghe Papuc, şi comisarul general Vladimir Botnari au fost achitaţi de către instanţele de judecată./lazard/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -7 aprilie