Rador: Percheziţii la sediul avocatului lui Donald Trump

Ieri, 9 aprilie 2018, Biroul de Investigaţii Federale (FBI) a efectuat percheziţii atât la biroul şi cât și la domiciliul lui Michael Cohen, avocatul lui Donald Trump, cunoscut fiind ca un apropiat al preşedintelui american. Donald Trump a calificat acţiunea drept una ruşinoasă.

Potrivit cotidianului The New York Times ordinul de percheziție a fost emis la cererea procurorului independent Robert Mueller, cel care conduce comisia care investighează o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale americane din anul 2016. Lucrătorii FBI au ridicat mai multe documente, printre care acte legate de afaceri, corespondenţe electronice, inclusiv transferuri de bani către actriţa porno Stephanie Clifford (numele acesteia „de artist” este Stormy Daniels). Au sechestrat şi notele făcute despre convorbirile dintre Donald Trump şi Michael Cohen, dar pentru cercetarea acestora procurorul Mueller are nevoie de autorizaţie specială, pentru că legea americană protejează secretul discuţiilor dintre avocaţi şi clienţii lor. Procurorii federali suspectează o fraudă bancară şi încălcarea legislaţiei privind finanţarea campaniei electorală, dar nu au specificat dacă acuzaţiile lor se îndreaptă către Trump sau către Cohen. Avocatul lui Cohen a declarat că percheziţia a fost „complet nepotrivită şi inutilă”. Potrivit presei americane cercetările în acest caz nu au legătură cu scopul originar al Comisiei Mueller şi anume o eventuală intervenţie rusă în alegerile din 2016, însă în cursul acelei anchete, Mueller şi echipa sa au putut găsi anumite date şi informaţii despre care au crezut că e util să le predea FBI-ului.

Donald Trump, la aflarea ştirii despre percheziţie, a fost vădit deranjat. Înainte de începerea discuției referitoare la situaţia din Siria cu conducătorii militari, le-a declarat ziariştilor acreditaţi la Casa Albă că „este o situaţie ruşinoasă care este îndreptată împotriva mea şi a ţării noastre în adevăratul sens al cuvântului”. Acesta a deplâns faptul că este atacat în mod continuu de către un grup de oameni subiectivi şi cu cele mai mari conflicte de interese pe care le-a văzut vreodată. În acest context, a amintit că procurorul Mueller până în prezent a formulat 19 capete de acuzare împotriva sa. Preşedintele afirmă că această „vânătoare de vrăjitori” a început împotriva sa încă de la momentul când a câştigat nominalizarea la alegerile prezidenţiale, dar este ceva neobişnuit că aceasta să se extindă şi asupra colaboratorilor săi – scrie cotidianul britanic The Guardian.

După cum este cunoscut, în luna februarie Comisia Mueller a trimis în judecată 13 cetăţeni ruşi pe care îi acuză că au încălcat legile americane, au intervenit în alegerile şi în procesele politice din Statele Unite. Adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein a explicat că inculpaţii au furat cărţile de identitate, cardurile bancare sau cardurile de asigurări ale unor cetăţeni americani şi pe baza acestora au creat site-uri de ştiri prin care răspândeau informaţii false şi au denigrat-o pe candidata democrată Hillary Clinton. Ascunzându-și identitatea legală, aceștia au luat legătura şi cu oamenii din stafful de campanie al lui Donald Trump. Cooperarea a mers atât de departe încât – aşa cum Rador v-a informat – în vara anului 2016 atât fiul cel mare al lui Donald Trump, Donald Trump jr. cât şi ginerele acestuia Jared Kushner s-au întâlnit cu Natalia Veselniţkaia, o avocată din Rusia, apropiată de Kremlin. Potrivit acestora, Veselniţkaia le-a promis celor doi că le va înmâna documente compromiţătoare referitoare la contracandidata lui Trump, Hillary Clinton, dar până la urmă nu a furnizat documentele promise. După apariţia raportului Mueller, oficialii ruşi au negat vehement că ar fi avut vreo legătură cu campania electorală din Statele Unite.

Székely Ervin, Rador – 10 aprilie