FORBES: Această femeie a depăşit uriaşe obstacole pentru a deveni biochimist şi antreprenor

 ROMÂNCA MIRELA MITAN – UN NUME DE SUCCES ÎN COSMETICĂ

FORBES (SUA), 16 aprilie 2018 – „Fii pasionat de ceea ce faci şi succesul va fi recompensa ta”, spune dr. Mirela Mitan, care şi-a descoperit pasiunea pentru chimie şi matematică în tinereţea sa, în România. Ea îşi petrecea weekend-urile şi sărbătorile rezolvând ecuaţii de chimie complexe, în timp ce prietenii ei se relaxau în aer liber. În ciuda faptului că nu avea modele de antreprenoriat în cadrul familiei sau al societăţii comuniste de la vremea respectivă, ea a obţinut un doctorat în biochimie şi un MBA în marketingul de lux, şi şi-a lansat propria companie. De asemenea, ea a semnat peste 25 de publicaţii şi brevete industriale legate de inovaţiile sale pentru produse cosmetice de înaltă calitate. „Vreau să ajut oamenii să se simtă mai încrezători şi mai frumoşi. Pentru că atunci când o persoană se simte aşa, poate realiza orice”, spune Mitan. În 2015, ea a lansat propriul brand de tratament facial numit MMXV Infinitude, care îşi propune să fie un magazin unic pentru toate nevoile de hidratare a pielii, reducând astfel cheltuielile, eficientizând cabinetele medicinale şi eliminând balastul. Combină şapte tehnologii tradiţionale de îngrijire a pielii într-o singură formulă. MMXV Infinitude este vândut la Bergdorf Goodman, Cosbar şi Nordstrom.

În calitate de cercetător ştiinţific, Mitan a petrecut mai mult de două decenii colaborând cu unele dintre cele mai prestigioase companii de îngrijire a pielii din lume, jucând un rol esenţial în descoperirea şi aprovizionarea cu ingrediente noi şi supravegherea formării numeroaselor produse şi mărci. Pentru tinerii care doresc să-şi găsească pasiunea în munca lor, ea spune: „Moderaţi-vă aşteptările. Nu vă aşteptaţi să aveţi cea mai grozavă carieră chiar din prima zi. Dezvoltarea profesională este un arc care se îndreaptă spre succes prin muncă grea şi promovarea educaţiei”. Crescând în România, Mitan s-a confruntat cu multe provocări în copilărie şi în tinereţe. Ţara era foarte săracă la acea vreme, iar alimentele şi energia electrică erau întotdeauna cu ţârâita. Adesea, ea trebuia să se trezească la ora 2 dimineaţa să studieze, pentru a profita de curentul electric, în timp ce ceilalţi dormeau. A lucrat ca profesor de matematică, ca să câştige bani de buzunar, până când a reuşit să obţină un stagiu de cercetare mult râvnit, în timpul celui de-al treilea an de studii la Universitatea Bucureşti.

În plus, Mitan s-a confruntat frecvent cu sexismul, ca biochimist femeie, într-un domeniu tradiţional dominat de bărbaţi. În acele zile, nu existau prevederi juridice de acest fel în România, aşa că, pur şi simplu, trebuia să facă faţă oricărei hărţuiri şi discriminări cu care se confrunta. Mai degrabă decât să se dea rbătută, ea a rezistat până când s-a mutat în SUA în anul 2000, unde, spune ea, se confruntă cu o discriminare de gen mult mai redusă. În viaţa ei, Mitan îşi propune întotdeauna să maximizeze productivitatea, folosindu-şi timpul eficient. „Timpul este cea mai valoroasă resursă şi niciunul dintre noi nu are o ofertă nelimitată. Nu-mi place risipa de niciun fel; fie o risipă de bani, resurse, fie de timp. Este în gena mea să găsesc căi de creştere a productivităţii”, spune ea. Şi-a proiectat linia de îngrijire a pielii ca o reflectare a acestor valori. Permiţând clienţilor să utilizeze doar un produs de îngrijire facială în loc de cele tipice, de la trei la şapte, ea ajută oamenii să economisească timp, bani şi să scape de etapele petrecute pentru ambalare şi ingrediente nefuncţionale.

Produsul ei este, de asemenea, inspirat de respectul ei pasionat pentru natură, spune Mitan. „În opinia mea, natura este cel mai eficient consumator de resurse. Dacă ar trebui să reproducem toate reacţiile chimice care au loc într-o singură celulă, am avea nevoie de mii de hectare de uzine industriale. Când mi-am creat produsul, am încercat să „gândesc” ca pielea mea: Dacă aş fi pielea mea, ce aş vrea şi cum aş face? Scopul pielii noastre este de a ne proteja corpul şi este cu adevărat o minune a naturii”. Mitan îi încurajează pe tineri să se lanseze în carieră pentru a contesta statu-quo-ul şi vechile modalităţi de a face lucrurile. „Continuaţi cu o gândire nouă şi învăţaţi ceva nou în fiecare zi”. Noul ei rol ca antreprenor s-a dovedit provocator pentru Mitan. „Cum fondatorul Nike, Philip Knight, obişnuia să spună: Pentru un antreprenor, fiecare zi este o criză”. În fiecare zi, trebuie să rezolvi probleme noi şi complexe. Concurenţa de la companiile de îngrijire a pielii care au o bună bază de resurse pentru a-şi comercializa produsele este cea mai mare luptă a mea. Pentru a combate puterea lor evidentă, mă bazez pe educaţia mea, pe ştiinţa mea şi pe cercetarea cu laser orientată spre pasiunea mea pentru perfecţiune”, spune ea.

Cu toate acestea, se bucură de recompensele carierei sale, printre care se numără a face bine planetei prin reducerea deşeurilor, pentru a ajuta clienţii să se simtă mai frumoşi şi pentru a putea servi ca mentor altor tineri. Ea spune: „În copilărie am avut puţine modele la care să recurg. Fiind o persoană care doreşte să împărtăşească, sunt întotdeauna gata să-i ajut pe cei care-mi cer sfatul”.
Autor: MeiMei Fox

sursa foto: www.forbes.com/sites
Traducerea: Cristina Zaharia

RADOR, 16 aprilie