imagesUn ghid montan şerpaş a escaladat Muntele Everest pentru a 22-a oară, stabilind un nou record al numărului de ascensiuni pe „acoperişul lumii”. Kami Rita a ajuns pe celebrul vârf de munte miercuri dimineaţa, împreună cu o echipă de alpinişti străini şi cu un alt ghid şerpaş. Luna trecută, după ce coborâse de pe aceeaşi culme de 8.848 de metri pentru a 21-a oară, el a spus că vrea să cucerească Everestul cel puţin de 25 de ori. Kami Rita, care provine dintr-o familie de alpinişti, fratele lui având la activ 17 ascensiuni pe Chomolungma, a urcat pe Everest pentru prima dată la 24 de ani şi de atunci a escaladat vârful aproape în fiecare an.

Într-o altă ascensiune, căţărătoarea Lakpa Sherpa, în vârstă de 44 de ani, femeia care are la activ cele mai multe ascensiuni pe Everest reuşite, a ajuns şi ea pe culmea cea mai înaltă de pe Terra miercuri, pentru a noua oară, doborându-şi propriul record pe care îl stabilise anul trecut.
Luna aceasta, se aşteaptă ca peste 340 de alpinişti străini însoţiţi de câţiva ghizi locali profesionişti să încerce să ajungă pe Everest./abuzoian

www.theguardian.com – 16 mai