Premierul Viorica Dăncilă a discutat, la Lisabona, cu omologul său portughez, António Costa despre dezvoltarea relațiilor bilaterale

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, la Lisabona, cu omologul sau portughez, António Costa, despre dezvoltarea relatiilor bilaterale şi despre provocările cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană în perioada următoare, inclusiv în primele şase luni ale anului viitor, când România va deţine preşedinţia Consiliului de miniştri al Uniunii Europene.

Reporter: Andrei Şerban – Premierul Viorica Dăncilă a discutat cu omologul său portughez, António Costa, despre o foaie de parcurs pentru cooperarea interguvernamentală şi despre intensificarea relaţiilor dintre parlamentele celor două ţări. Viorica Dăncilă a lăudat Portugalia pentru gradul ridicat de absorbţie a fondurilor europene şi a propus un grup de lucru pe această temă.

Viorica Dăncilă: Mi-am exprimat admiraţia pentru modul în care a gestionat Portugalia absorbţia fondurilor europene şi chiar am propus constituirea unui grup de lucru pentru schimbul de bune practici, astfel încât şi România să ajungă la un procent de absorbţie cum îl are Portugalia.

Reporter: Viorica Dăncilă a mai arătat că România şi Portugalia au puncte de vedere comune în legătură cu mai multe politici ale Uniunii Europene. La rândul său, premierul portughez, António Costa, a subliniat faptul că România va prelua preşedinţia Uniunii Europene într-un moment important, când se construieşte bugetul Uniunii şi se consolidează atât zona euro, cât şi siguranţa cetăţenilor la provocările din afara Europei.

António Costa: În acest moment ajungem când România se pregăteşte pentru a-şi asuma peste câteva luni preşedinţia Uniunii Europene. Trebuie să finalizăm legăturile între noi toţi pentru construirea următorului cadru financiar multianual şi să dezvoltăm noile parteneriate pe care le-am desfăşurat pentru a putea coordona într-un mod mai solidar chestiunile de migraţie şi, de asemenea, pentru a afirma capacitatea noastră de a consolida siguranţa internă împotriva ameninţării teroriste.

Reporter: La Lisabona, miniştrii cercetării şi sănătăţii din România şi Portugalia au semnat două memorandumuri pentru colaborare în domeniul ingineriei nucleare şi a politicilor de sănătate./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie