Toamna…cu iz coreean

Istoria în cultura Republicii Coreea are o semnificație aparte și în zilele noastre. De fapt, este considerată una dintre valorile de marcă ale acestei civilizații asiatice. Poate pentru unele popoare pare incredibil, dar în Republica Coreea, pentru a aduce în prim-plan diversele momente care au marcat istoria sa atât de zbuciumată, există mai multe tipuri de sărbători,  devenite zile simbol – cu caracter ceremonial. Astfel, de la mijlocul lunii august până la începutul lunii octombrie, evenimentele importante, care s-au întâmplat în trecut, sunt re-aduse în fața publicului de pretutindeni:

Pentru Ziua Independenței (Gwangbokjeol) sau Ziua restaurării luminii, a fost aleasă data de 15 august, deoarece în această zi au avut loc – eliberarea de dominația niponă în 1945 și recunoașterea oficială ca stat în 1948;

Pentru Chuseok sau Festivalul Recoltei,  în 2018 perioada de desfășurare s-a decis a fi luna septembrie. Cu această ocazie, membrii familiei se reunesc pentru a petrece timpul împreună, pentru a împărți mâncare, pentru a povesti și a cinsti memoria strămoșilor lor. Sortimentele de mâncare cele mai reprezentative sunt nelipsitele songpyeon (prăjituri de orez în formă de semilună, care pot fi umplute cu soia, fasole pestriţă, fasole ochi-negri, castane, jujube, praf, susan sau de miere),  toran guk, hwayang jeok (frigărui de legume şi carne, ingredientele sunt fierte şi apoi fripte), nureum jeok (frigărui din legume şi carne, ingredientele sunt prima dată fripte şi apoi gătite) şi dakjjim (pui fiert).

Pentru Ziua Națională a Fondării statului coreean  (Gaecheonjeol) sau Ziua /Festivalul deschiderii cerului, a fost aleasă data de 3 octombrie.  Potrivit unei legende, Hwanung – care a fost fiul lui Hwanin, Domnul Cerului – a dorit să cunoască trăirile unei vieți petrecute printre  văile și pădurile pământului. Într-o zi de  3 octombrie  a anului 2457, el a coborât din cer pe un copac de lemn de santal pe Muntele Baekdu și a fondat Sinsi, Orașul lui Dumnezeu. Potrivit mitului, dupa ascultarea rugăciunilor unui tigru și ale unui urs (animale simbolice pentru cultura coreeană) care voiau să devină umani, Hwanung i-a trimis într-o peșteră pentru o perioadă de 100 de zile.  Doar ursul a rezistat și a fost transformat într-o femeie, pe care Hwanung a luat-o de soție. Împreuna au avut un fiu pe nume Dangun Wanggeom care, în 2333 B.C., a urcat pe tronul tatălui său și a format prima Împarație a Joseon-ului, cunoscută astăzi ca Gojoseon  sau  Vechiul Joseon.  Gaecheonjeol a devenit o sărbătoare recunoscută oficial în 1909, iar, în 1949, a fost actualizată pe 3 octombrie în calendarul gregorian. Anul acesta se marchează 4350 de ani de la Ziua Națională a Fondării statului coreean.

Dar, pentru România și Republica Coreea, toamna anului 2018 mai înseamnă ceva – 10 de ani de la semnarea Declaraţiei privind Stabilirea unui Parteneriat Strategic între cele două țări. Sunt 10 ani de colaborare benefică  la nivel politic, inclusiv în cadrul diverselor organizaţii multilaterale ( ONU, UNESCO) sau de cooperare economică şi dezvoltare ( OCDE). Datele oficiale, ne dau ca puncte de reper ale acestui parteneriat strategic, două documente: Declaraţia Comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea  din 2008 şi Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Coreea din 2010. Declaraţia Comună a fost semnată de preşedinţii celor două ţări, la Seoul, în data de 8 septembrie 2008, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui României. Miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări au semnat Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Coreea, în data de 6 iulie 2010. Mai trebuie subliniat faptul că  Republica Coreea a fost primul stat din Asia cu care România a stabilit relaţii de parteneriat şi rămâne până astăzi singurul partener strategic din Asia. Totodată, România este prima ţară din UE care a stabilit relaţii la acest nivel cu Republica Coreea.

Aniversarea celor 10 de parteneriat româno-coreean dar și a celor 4350 de ani ai Zilei Naționale a Fondării statului coreean, au fost marcate printr-o seară specială, organizată de Ambasada Republicii Coreea de la București, la Teatrul Național din București, în data de 10 septembrie 2018. De fapt, a fost un spectacol de mare ținută cu personalități artistice din ambele țări: Alexandru Tomescu – un Maestru al viorii și totodată Ambasador al Bunăvoinţei investit de către Guvernul Republicii Coreea și  GongMyoung – un grup alcătuit din patru artiști – virtuozi ai diverselor instrumente tradiționale coreene de suflat, precum daegeum și sogeum (flaut mare și mic transveral din bambus), tawpyeongso (un fel de oboi),  didgeridoo (un fel de tulnic), apoi ai instrumentelor de coarde cum ar fi yanggeum (un fel de țambal cu coarde metalice), dar mai ales magicieni ai instrumentelor de percuție, ai diferitelor tipuri de tobe, cum ar fi janggu, cajón, djembe sau  jembe.

Acești artiști au încântat publicul prin interpretarea unor momente clasice semnate de George Enescu și Johann Sebastian Bach, dar, mai ales, prin abordarea muzicii tradiționale coreene în ”veșminte” sonore moderne, având ca moment culminant celebrul cântec Arirang, considerat imnul neoficial al Coreei, inclus în Patrimoniu UNESCO din 2012.

Autor: Octavia Galescu