Acuzaţiile procurorilor împotriva preşedintelui american prind contur

Se pare că acuzaţiile de înşelăciune şi deturnare de fonduri formulate de procurorii americani faţă de fostul avocat al preşedintelui american îl ating şi pe Donald Trump.

În fapt, procuratura susţine că Michael Cohen în calitate de avocat al lui Donald Trump a derulat procesul prin care două femei cu care mai demult actualul preşedinte american a avut relaţii sexuale au primit bani pentru tăcerea lor despre aceste întâmplări. În actele procurorilor prin care aceștia argumentează necesitatea condamnării lui Cohen, apare acum pentru prima dată numele preşedintelui Trump, ca cel care a comandat această tranzacţie. Aceste acte au devenit din afaceri private, publice, pentru că fondul din care femeile au fost plătite erau alocate candidatului de atunci (Donald Trump) strict pentru campania electorală, iar legile americane reglementează foarte strict modul în care aceste fonduri pot fi folosite.

În timp ce acest caz devine din ce în ce mai periculos pentru preşedintele american, procurorul independent Robert Mueller a dat publicității noi afirmaţii în legătură cu contactele dintre stafful de campanie al lui Trump şi intermediari care pot fi legaţi de guvernul rus. Potrivit acestuia încă de la începutul campaniei ruşii s-au străduit să-l influenţeze pe Trump. În acest scop au utilizat nu doar interesele politice ale candidatului republican, dar şi interesele economice ale omului de afaceri Trump. Duminică, politicieni de vârf ai Partidului Democrat au făcut declaraţii, în care – legat de cazul Cohen – au lansat posibilitatea de a-l trage la răspundere penală pe actualul preşedinte american. Aceştia au afirmat că în momentul în care Trump va pierde funcţia de preşedinte, este aproape sigur că va fi învinuit din cauza banilor plătiţi pentru tăcerea celor două femei şi doar de următorul preşedinte va depinde dacă va fi graţiat sau va executa o pedeapsă privativă de libertate. Deputatul democrat Jerrold Nadler cel care a devenit preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în urma alegerilor din noiembrie, când în acest for legislativ Partidul Democrat a obţinut majoritatea, a afirmat că din actele depuse de procuratură rezultă că Trump este în mijlocul unui caz major de înşeleciune – scrie publicaţia americană The Hill. Documentele citate de Nadler nu conţin afirmaţia cum că Trump ar fi comis o infracţiune, însă atestă faptul că el a fost cel care a dat ordin lui Cohen să plătească starletei porno devenită cunoscută sub numele de Stormy Daniels şi modelei Playboy Karen McDougal.

În acest timp în Casa Albă se caută urmaşul şefului de cabinet al preşedintelui Trump, John Kelly, care va pleca din această funcţie la sfârşitul anului. Cel care a fost considerat până acum că va ocupa acest post, Nick Ayers a declarat că nu va accepta numirea. Ca replică, Donald Trump printr-o postare pe Twitter a considerat o ştire falsă faptul că ar fi luat o decizie în privinţa numirii lui Ayers. El a declarat că încă nu a hotărât cine este persoana cea mai potrivită pentru această funcţie. Potrivit presei americane Ayers – cel care până acum a fost şeful de cabinet al vicepreşedintelui Mike Pence – nu a reuşit să se înţeleagă cu Trump privind durata mandatului până când ar trebui să conducă aparatul administrativ al preşedintelui.

Un weekend neplăcut a avut şi ginerele preşedintelui Jared Kushner. Despre el prestigiosul cotidian The New York Times a scris că l-a consiliat pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman cum să gestioneze situaţia de criză creată după ce serviciile secrete americane au afirmat că ar fi comandat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Székely Ervin, Rador – 11 decembrie