La Timişoara se sărbătoreşte Ziua Victoriei

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu
Realizator: La Timişoara se sărbătoreşte astăzi Ziua Victoriei. În urmă cu 29 de ani, după represiunile asupra manifestanţilor soldate cu sute de morţi şi răniţi, muncitorii au intrat în grevă, iar timişorenii au ieşit masiv pe străzi. Armata s-a retras în cazărmi, iar de la balconul Operei s-a declarat Timişoara-oraş liber de comunism. Acest moment a fost marcat în urma cu o oră, când sirenele au răsunat în centrul oraşului. Corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Bujancă, vine cu mai multe informaţii.
Reporter: Sirenele au sunat la ora 12:00 timp de trei minute în Piaţa Victoriei pentru a aminti faptul că în urmă cu 29 de ani Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România. Doar câţiva revoluţionari au fost prezenţi la acest eveniment. Au urcat în balconul Operei, unde au rememorat evenimentele de acum aproape trei decenii.
-: De 29 de ani, acest lucru în fiecare an la ora 12:00, în data de 20, se face acest lucru pentru comemorarea celor care nu mai sunt, răniţi şi revoluţionari autentici care mai, uitaţi câţi suntem aici, puţini, foarte puţini.
-: Democraţia care există la ora actuală în România este datorită acestor zile fierbinţi, şi colegii noştri şi fraţii noştri zac în morminte, fără să fi văzut măcar o zi din libertate. Avem graniţele deschise, avem magazinele pline, dar în schimb nu avem conducerea bună la Bucureşti.
Reporter: Care era atmosfera aici, în 20 decembrie?
-: În Piaţa Victoriei erau sute de mii de oameni care strigau sloganuri „Jos Ceauşescu”, „Libertate”, „Vrem pâine”, „Vrem căldură”. Era totul unitate. Acum nu mai există, s-a dus. A rămas o mână de revoluţionari, zece revoluţionari câţi suntem noi./ovidiu/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 decembrie)