Focurile de artificii, interzise în Insulele Galapagos pentru a proteja viaţa sălbatică

Guvernul din Ecuador a interzis utilizarea şi vânzarea focurilor de artificii pe Insulele Galapagos pentru a poteja fauna unică a arhipelagului. Interdicţia vine cu câteva zile înainte de Anul Nou, perioadă în care în mod tradiţional se lansează artificii în America Latină şi în restul lumii. Focuile de atificii care produc lumină, dar nu au zgomot nu au fost interzise. Noua regulă interzice vânzarea şi distribuirea focurilor de atificii care provoacă zgomote pe cele 13 insule pincipale ale arhipelagului şi pe alte 17 insule care se află la aproximativ 1000 km. de coasta Ecuadorului. „Acesta este un cadou pentru Ecuador şi pentru lume”, a scris preşedintele Consiliului Guvernului Galapagos, Lorena Tapia, pe contul său de Twitter. Ecosistemele din Insulele Galapagos sunt afectate de artificii, în principal fauna lor, care este unică. Animalele au suferit de anxietate şi stres şi şi-au schimbat comportamentul, afectând supravieţuierea speciilor din acest sit patromoniu mondial care aparţine Ecuadorului. De asemenea, se doreşte să se evite orice deteriorare potenţială a calităţii aerului sau poluarea surselor de apă.
Campania de limitare a utilizării focurilor de atificii pe Insulele Galapagos a fost lansată în 2017. La începutul acestui an, materialele plastice de unică folosinţă au fost interzise în arhipelag. Cunoscute pentru speciile sale endemice, Insulele Galapagos au jucat un rol important în studiile naturalistului britanic Charles Darwin, înainte de a-şi prezenta teoria evoluţiei.
Agenţia de Mediu din Germania a cerut oamenilor să se abţină de la focurile de artificii în ajunul Anului Nou, pentru a preveni o creştere a poluării aerului cu particule fine. „Dacă folosiţi mai puţine focuri de artificii în ajunul Anului Nou, ajutaţi la reducerea poluării aerului”, a declarat ziarului Rheinische Post, Maria Krautzberger, şeful Agenţiei de Mediu. Potrivit estimărilor Agenţiei de Mediu din Germania, aproximativ 4.500 de tone de praf fin sunt aruncate în aer în Germania de Anul Nou. „Acest lucru corespunde cu apoximativ 15,5% din cantitatea de particule emise de traficul rutier în fiecare an”, a spus Krautzberger, referindu-se la poluanţii minusculi care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătatea umană.
Treisprezece insule, șapte insule mai mici, și aproximativ 125 de insulițe alcătuiesc Insulele Galapagos, la 1000 de kilometri de Insula Pacificului, în largul coastei Ecuadorului. Insulele sunt vulcanice şi au fost numite „Insulele fermecate”. Speciile indigene din Insulele Galapagos includ broaşte ţestoase şi iguane. În Galapagos au fost înregistrate până în prezent, printre altele, 32 de specii de mamifere, 28 de specii de reptile, 42 specii de păsări de mare, 34 speciide păsări de coaste. /aionescu

www.dw.com, www.guardianlv.com, www.phys.org

Ada Ionescu, RADOR