Fondul de Mediu face apel către toţi cei care au rezervat vouchere în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice să îşi achiziţioneze cât mai repede aparatele. Aceasta deoarece bonul valoric obţinut are o valabilitate de doar 15 zile. Până la 31 decembrie au fost rezervate aproximativ 53 de mii de vouchere, însă au fost utilizate doar 9.000.
Reporter: Bogdan Isopescu – Voucherele obţinute în cadrul programului au valabilitate de doar 15 zile şi nu pot fi prelungite, reînnoite sau transferate către alt titular, aşa că cei care s-au înscris în program ar trebui să contacteze magazinele partenere pentru a face cât mai rapid achiziţia aparatului electrocasnic vizat, în speţă maşină de spălat, frigider sau aparat de aer condiţionat. Toate aceste aparate trebuie să fie dintr-o clasă cu consum redus de energie, fie 2 plus, fie 3 plus. În momentul achiziţiei titularul voucherului trebuie să predea un aparat electrocasnic similar vechi sau stricat, ca şi în cazul programului Rabla pentru autoturisme. Voucherul de 200, 300 sau 400 de lei poate fi cumulat şi cu alte promoţii din magazinele partenere.
Oana Ferdean, administraţia Fondului de Mediu: Noi în cadrul AFM am aprobat până în prezent în jur de 53. 538 de vouchere; dintre acestea, 9.660 de persoane deja şi-au achiziţionat electrocasnicele dorite prin programul nostru şi restul urmează în perioada imediat următoare să facă acelaşi lucru, pentru că în termen de 15 zile calendaristice aceştia se pot adresa la producătorii autorizaţi de noi.
Reporter: Deşi programul Rabla pentru electrocasnice a avut iniţial un buget de 20 de milioane de lei, până acum au fost rezervate vouchere în valoare de 17 milioane de lei. Conducerea Fondului de Mediu spune că restul de trei milioane au fost pierdute pentru că programul a fost întrerupt pe 31 decembrie din cauză că nu a fost adoptat bugetul de stat pe 2019, motiv pentru care Fondul de Mediu nu poate angaja nicio altă plată. Pe de altă parte, însă, preşedintele AFM, Cornel Brezuică, anunţă că Fondul de Mediu intenţionează să lanseze o nouă rundă a Programului Rabla pentru electrocasnice la începutul acestui an./apuscasu/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 ianuarie)