Restructurarea Academiei de Ştiinţe Ungare îngrijorează comunitatea academică europeană

Există tot mai multe indicii care demonstrează că guvernul maghiar urmăreşte desfiinţarea Academiei de Ştiinţe Ungare (MTA) ca instituţie autonomă cu drept de a coordona cercetările ştiinţifice. Proiectele de restructurare ale academiei îi îngrijorează pe cercetători, pe politicieni de opoziţie şi pe societatea civilă, dar şi comunitatea ştiinţifică internaţională.

În urma alegerilor parlamentare din luna aprilie a anului trecut – câştigate cu o majoritate de două treimi de către coaliţia de dreapta Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) – au apărut primele declaraţii din partea guvernului privind necesitatea restructurării MTA. Instituţia era acuzată de către media guvernamentală că ar propaga ideile miliardarului George Soros (considerat de puterea de la Budapesta drept duşmanul numărul unu al Ungariei). Din proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 a devenit clar că MTA va fi restructurată. Finanţarea instituţiei se va realiza de un nou minister înființat – Ministerul Inovaţiei şi al Tehnologiei – condus de Palkovics László. Cu privire la aceste modificări guvernul nu s-a consultat cu MTA. Conduceriea instituţiei a semnalat că  restructurarea va pune în pericol independenţa şi libertatea cercetării. Pentru a evita compromiterea activităţii ştiinţifice, MTA a elaborat două planuri de compromis pentru restructurarea instituţiei, însă ministrul Palkovics le-a respins pe amândouă. Acesta își doreşte dezvoltarea doar în domeniul inovaţiei, nu şi în ce privște cercetarea de bază. La data de 30 iunie 2018 a fost eliberat din funcţie preşedintele Oficiului Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovaţie (NKFIH) Pálinkás József. NKFIH este instituţia care a finanţat în mare parte cercetarea ştiinţifică în Ungaria, iar Pálinkás era cunoscut ca „regele bun al ştiinţei maghiare”, a deținut funcția de preşedinte al academiei precum şi cea de ministru al cercetării ştiinţifice. Finanţarea cercetării ştiinţifice a fost tranferată la Ministerul Inovaţiei şi al Tehnologiei. Concomitent o mare parte a competenţelor NKFIH a trecut la ministerul condus de Palkovics, iar plăţile pentru proiectele de cercetare au fost suspendate. Presa apropiată de guvern a început să listeze subiectele de cercetare care în opinia lor erau inutile, iar pe unii cercetători ai MTA „i-au demascat” ca fiind „agenţi soroşişti”.

Potrivit informaţiilor publicate ieri de portalul 168 óra, ministrul Palkovics a dezvăluit pentru un membru al instituţiei planurile sale în legătura cu restructurarea MTA. Astfel, Academia de Ştiinţe Ungară va fi transformată într-o organizaţie publică. Va avea un sediu şi poate să-şi păstreze o parte din activele sale, dar reţeaua de cercetare se va desprinde în totalitate de MTA. Unele instituţii subordonate academiei vor fi distribuite sub o altă autoritate, sau vor fi comasate cu alte instituţii, iar cealaltă parte a acestora vor fi desfiinţate. Conform informațiilor portalului, restructurarea reţelei de cercetări a MTA va avea loc în luna mai 2019. Palkovics a declarat că este determinat ca activitatea de cercetare să fie scoasă de sub autoritatea academiei.

O nouă instituţie va fi înfiinţată, care va purta numele lui Eötvös Loránd (fizician, politician şi academician). Sub această entitate vor lucra acele institute de cercetare pe care ministrul ar dori să le păstreze. Printre acestea ar figura Institutul de Cercetări în domeniul Tehnicii de Calcul şi al Automatizărilor, sau Institutul de Cercetări de Matematică Rényi Alfréd. Păstrarea ca entităţi unitare a institutelor din domeniul ştiinţelor umaniste nu este un scop al ministrului, dar de exemplu Institutul de Cercetări Lingvistice ar putea să ajungă în subordonarea unei universităţi.

Planul guvernului de restructurare a academiei de ştiinţe a creat îngrijorare nu doar în rândul cercetătorilor, dar şi în mediul politic şi în presă. La conferinţa de presă comună a partidelor de opoziţie, vorbitorii au declarat că este inacceptabilă politica guvernului dusă împotriva MTA. Scopul restructurării este de a-i reduce la tăcere pe oamenii de ştiinţă, care sunt deseori incomozi pentru putere. Opoziţia a iniţiat o dezbatere în comisia pentru cultură a parlamentului, dar majoritatea guvernamentală a refuzat discutarea acestui punct de pe ordinea de zi – spunea Gréczi Zsolt, membru al partidului Coaliţia Democrată (DK). Presa independentă scrie că, pe lângă tendinţa generală a guvernului condus de Orbán Viktor de a centraliza, de a controla şi de a elimina autonomia instituţiilor independente, în cazul academiei a funcţionat şi o aversiune antielitistă a politicienilor care s-au simţit deranjaţi de criticile argumentate ale savanţilor.

Alianţa Academiilor de Ştiinţe Europene (All European Academies, ALLEA) s-a adresat cu o scrisoare deschisă ministrului Palkovics László, în care ia poziţie pentru păstrarea autonomiei şi independenţei financiare a Academiei de Ştiinţe Ungare. Scrisoarea a fost semnată de preşedintele ALLEA, Antonio Loprieno în numele a 58 de academii din 40 de ţări.

Székely Ervin,

RADOR – 8 februarie