Cel de-al doilea summit dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, începe astăzi în capitala Vietnamului, Hanoi. Miza principală a întâlnirii pentru Statele Unite este lansarea procesului de denuclearizare a Coreei de Nord, în timp ce Phenianul îşi doreşte ridicarea sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională, din cauza programului său nuclear şi balistic. La primul summit, în urmă cu opt luni, cei doi lideri au căzut de-acord cu denuclearizarea peninsulei coreene, însă, cu excepţia opririi testelor Phenianului, nu s-au înregistrat progrese. Doina Saiciuc.
Reporter: Al doilea summit Trump-Kim va începe cu o discuţie de 20 de minute tête-à-tête a celor doi lideri, urmată de un dineu de o oră şi jumătate, calificat drept dineu social cu o listă scurtă de invitaţi. Casa Albă spune că preşedintele Donald Trump va fi însoţit la dineu de secretarul de stat Mike Pompeo şi de şeful în exerciţiu al personalului Casei Albe, Mick Mulvaney. Summitul oficial va avea loc joi, când cei doi lideri vor discuta despre ceea ce experţii spun că este cea mai mare provocare de securitate din lume: programul de înarmare nucleră al Coreei de Nord. Înainte de a pleca spre Hanoi, preşedintele Trump a vorbit despre ceea ce doreşte Washington de la summitul cu Kim: „Noi vrem denuclearizare, iar el cred că va avea o ţară care va stabili o mulţime de recorduri de viteză în termenii economiei”. Experţii spun că dacă primul summit, cel din iunie trecut, de la Singapore, a fost despre a sparge gheaţa după decenii de acută ostilitate între cele două ţără, de această dată partea americană se aşteaptă la un angajament din partea lui Kim privind completa de nuclearizare a peninsulei coreene, angajament care să meargă dincolo de limbajul vag al primului summit.
Realizator: Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc la legendarul hotel Metropole, construit la începutul secolului trecut şi gazdă, de-a lungul timpului, a numeroşi demnitari străini şi figuri marcante care au vizitat Hanoiul, inclusiv Charlie Chaplin, în 1936, şi Jane Fonda în 1972. Metropole a fost ales anterior chiar şi de Donald Trump, la o vizită pe care a făcut-o în Vietnam înainte de a deveni preşedinte./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie)