Ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, a anunţat că urmează să fie emis un ordin prin care să existe posibilitatea eliberării de certificate permanente de încadrare în grad de handicap, astfel încât persoanele care se află în astfel de situaţii să nu mai fie nevoite să se prezinte periodic la comisiile medicale de evaluare. Marius Budăi, la o întâlnire pe care a avut-o astăzi la Arad cu primari şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Marius Budăi: Am considerat normal ca aceste persoane care suferă amputaţii, care s-au născut fără un anumit membru să-i încadrăm în grad de handicap cu certificat de valabilitate permanentă. Ulterior, există posibilitatea prin lege ca aceste persoane în funcţie de agravarea sau nu a situaţiei să se prezinte din proprie iniţiativă la această comisie şi să solicite reevaluarea pentru încadrarea într-un grad superior şi, eventual, acordării unui însoţitor.
Reporter: Ministrul muncii mai spune şi că persoanele cu diabet, dependente de insulină, ar urma să beneficieze de aceeaşi măsură.
Marius Budăi: Eu n-am auzit niciun insulinodependent care să-şi revină şi să ajungă înapoi într-o situaţie care să-l pună în situaţia lui de confort şi să nu mai aibă nevoie de insulină. Din contră. Încep să aibă probleme cu vederea, încep să aibă probleme cu deplasarea şi cu tot ce înseamnă circulaţia sângelui şi tot ce înseamnă starea lui de sănătate./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 februarie)