Comisia Europeană recomandă o abordare comună în privinţa securităţii reţelelor 5G

Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul Uniunii Europene în privinţa securităţii reţelelor 5G. Aflat la Strasbourg, ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a declarat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că în legislativul european s-a discutat despre temerile existente în Europa şi Statele Unite legate de securitatea tehnologiei 5G, inclusiv cea oferită de compania chineză Huawei. Trimisul RRA la Strasbourg, Carmen Gavrilă, transmite.
Reporter: Comisia a făcut recomandările pornind de la premiza că de securitatea reţelelor 5G vor depinde infrastructura energetică, cea de transporturi, serviciile bancare şi sănătatea, dar şi procesele democratice europene, ca alegerile. Iar orice vulnerabilitate sau atac din reţelele 5G într-un stat membru pot afecta întreaga Uniune. Astfel, până la sfârşitul lunii iunie, fiecare stat membru trebuie să finalizeze o evaluare naţională a riscurilor privind infrastructurile de reţea 5G, să actualizeze cerinţele în materie de securitate pentru furnizorii de reţea şi să includă condiţii pentru garantarea securităţii reţelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzi 5G.
George Ciamba, ministrul pentru afaceri europene: Este o discuţie mult mai amplă, vizavi de China, care priveşte o agendă mai diversă şi care are în vedere şi elemente de politică externă, de politici comerciale, inclusiv ce înseamnă acest strategic. Şi, bineînţeles, cu accesul la tehnologii şi limita în care accesul la tehnologii trebuie făcut, între spaţii care sunt parteneri strategici, dar în acelaşi timp, să recunoaştem, sunt într-o competiţie. Nu cred că ar reduce totul numai la discuţia pe Huawei. Este productiv în relaţia între UE şi China.
Reporter: Recomandările Comisiei vin în contextul în care mai multe state membre vor să blocheze accesul companiei chineze Huawei pe piaţa 5G, pentru că o consideră un risc la adresa siguranţei naţionale, din cauza unor acuzaţii că Beijingul foloseşte tehnologia în acţiuni de spionaj, fapt negat de companie. În plus, SUA încearcă să convingă ţările europene să nu cumpere echipamente Huawei pentru reţelele 5G, argumentând că statul chinez poate utiliza aceste echipamente pentru spionaj./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 martie