Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluţia economică a României

Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluţia economică a României. Isabel Grilo, director al Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Fiscale din cadrul Comisiei Europene, a arătat că, după mai mulţi ani de creştere moderată, economia României a cunoscut un avans semnificativ în ultimul an, însă a deplâns că această creştere nu este sustenabilă, deoarece se bazează pe consum. Responsabilul european a participat, la Bucureşti, la o conferinţă privind prezentarea publică a recomandărilor specifice pentru România în cadrul Semestrului European 2019.

Isabel Grilo: Vedem că, în ciuda faptului că în ultimul timp economia română avut o situație în care a funcționat deasupra potențialului său, deci un deficit sau diferență productivă pozitivă, totuși politica fiscală a continuat să fie în expansiune și, dacă mergem mai departe să vedem compoziția acestei politici fiscale, vom vedea că nu e atât de mult bazată pe investiții, nu investiții determină, creează acest deficit, cât politicile fiscale care stimulează consumul, şi anume reduceri fiscale, dar și cheltuielile, respectiv salarii și pensii care din nou stimulează consumul și sunt greu de inversat. Acesta este motivul pentru care credem că sunt motive să fim îngrijorați privind sustenabilitatea acestei creșteri.
Realizator: Responsabilul european a avertizat şi că inflaţia va creşte în continuare şi probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă, iar creşterile salariale au fost mult mai mari decât productivitatea. Prezent la eveniment, Daniel Vâlcu, director în Ministerul de Finanţe, a arătat că deficitul structural va fi ajustat de la 3 procente, anul viitor, la 2,4% în 2022.

Daniel Vâlcu: Guvernul este ferm hotărât să mențină deficitul sub limita de 3%, foarte hotărât, deci doresc să vă mai asigur că România face eforturi de a fluidiza cheltuielile publice, de a îmbunătăți colectarea fiscală și să ajusteze astfel deficitul bugetar./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie