Noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, îşi intensifică demersurile diplomatice

Noul preşedinte ucrainean,Volodimir Zelenski, care şi-a preluat funcţia în urmă cu aproape o lună, îşi intensifică demersurile diplomatice pe lângă cancelariile europene, de la care aşteaptă sprijin pentru încetarea războiului din estul ţării. După ce, săptămâna trecută, a fost la Bruxelles, pentru a cere Uniunii Europene să-şi continue presiunile asupra Rusiei, Volodimir Zelenski a avut, astăzi, la Paris, convorbiri cu preşedintele Emmanuel Macron, în vederea organizării unor noi negocieri mediate de Paris şi Berlin. Corespondenta noastra la Paris, Daniela Coman, cu mai multe informaţii:
Reporter: Preşedintele Emmanuel Macron a lăudat măsurile luate de omologul său ucrainean, care şi-a fixat ca prioritate a mandatului său încetarea cât mai repede a conflictului din estul ţării. Şeful statului francez consideră că pentru rezolvarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina este nevoie de o nouă reuniune la nivel de şefi de stat şi de guvern în aşa-numitul format Normandia, adică mediată de Franţa şi Germania, care să aibă loc în curând, la Paris.
Emmanuel Macron: Este clar că în discuţia pe care am avut-o nu am găsit toate răspunsurile, dar cred că trebuie să existe nişte condiţii prealabile pentru a putea relansa negocierile. Este mai întâi problema eliberării prizonierilor ucraineni deţinuţi de Rusia şi chestiunea încetării focului. Trebuie să încercăm să avansăm în săptămânile urmărtoare, astfel încât să avem o reuniune utilă. Este ceea ce am discutat cu cancelarul german şi cu preşedintele Putin. În funcţie de gesturile pe care cele două părţi aflate în conflict le pot face, vom putea organiza o reuniune în format Normandia.
Reporter: La rândul său, preşedintele ucrinean, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat determinarea de a face tot ce-i stă în putere pentru a readuce pacea.
Volodimir Zelenski: Nu aş vrea să se înţeleagă greşit. Noi nu suntem sub nicio formă de acord să dialogăm cu separatiştii proruşi. Suntem însă gata să lucrăm în formatul Normandia. Suntem gata să oprim focul, dar mai întâi cerem să fie eliberaţi prizonierii noştri reţinuţi în Rusia. Trebuie să fie concesii de ambele părţi. Poporul ucrainean nu mai poate aştepta încă cinci ani în situaţia aceasta. Trebuie să punem capăt războiului.
Reporter: Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova a dezminţit în nenumărate rânduri. Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 13 mii de persoane au fost ucise în acest conflict, care a dus la înrăutăţirea relaţiei dintre Rusia şi Occident./lcoman/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 iunie)