Medicii le recomandă oamenilor să cheme ambulanţa doar în cazuri cu adevărat de urgenţă şi nu pentru dureri de cap, entorse sau răceli. Îndemnul vine după ce s-a costatat că cele mai multe solicitări sunt pentru cazuri care nu se încadrează în categoria urgenţelor. Adrian Lungu relatează:
Reporter: Paramedicii şi medicii specialişti în mediciana de urgenţă recomandă populaţiei să nu apeleze serviciul unic de urgenţă pentru o banală durere de cap. Doctorul Mihai Iuhász, coordonatorul SMURD-Sălaj:
Mihai Iuhász: De recomandat este să sunăm la serviciul 112 sau să ne deplasăm, dacă avem posibilitatea, cu mijloace proprii pentru că serviciile de ambulanţă în perioada asta sunt supraaglomerate. Atunci când nu putem merge cu uşurinţă sau mergem aplecaţi din cauza durerilor abdominale, păşitul sau săritul vă cauzează durere severă, abdomenul este destins, vărsături cu sânge sau cu aspectul zaţului de cafea, atunci când durerea abdominală este asociată şi cu febră, dacă ne ştim cu litiază biliară sau chiar dacă nu ne ştim cu litiază biliară, dacă apare culoare galbenă a tegumentelor sau a sclerelor în jurul ochilor.
Reporter: Atenţie şi la alimentele consumate.
Mihai Iuhász: Pacienţii care sunt cu afecţiuni cronice ar fi de preferat să evite consumul excesiv de sare în această perioadă.
Reporter: Ambulanţierii recomandă populaţiei să apeleze la centre de permanenţă dacă problemele cu care se confruntă nu reprezintă urgenţe medicale./lazard/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iulie)