Magistraţii trebuie să lămurească problemele semnalate de raportul GRECO – a declarat premierul Viorica Dăncilă

Magistraţii trebuie să lămurească problemele semnalate de raportul GRECO şi nu preşedintele, premierul sau alte forţe politice – a declarat, astăzi, liderul PSD, Viorica Dăncilă, într-un interviu pentru DC News. Preşedintele social-democrat spunea că mai sunt şi alte state europene care nu au pus în practică tot ce recomandă organismul anticorupţie al Consiliului Europei, dar şi-au motivat decizia foarte bine.
Viorica Dăncilă: Ar trebui luat exemplu Olandei care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistrați va veni cu precizările legate de GRECO. Sunt 14 state europene, printre care Franța, Germania, Olanda, care au rapoarte GRECO și care nu au pus în practică tot ce scrie raportul GRECO, motivând foarte bine acele puncte. Eu cred că așa trebuie să procedăm şi noi. Dacă într-adevăr vrem şi nu avem o dublă măsură, cum ne convine, reveritoare la justiţie, trebuie să existe un consens în justiție și pe urmă să luăm o măsură.
Realizator: Reamintim că raportul GRECO semnala că România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, al judecătorilor şi al procurorilor şi pentru a răspunde îngrijorărilor legate de controversata reformă a sistemului judiciar. Experţii europeni şi-au arătat preocuparea faţă de faptul că autorităţile române au ignorat complet recomandarea GRECO de a se renunţa la crearea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
În plus, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să iniţieze urgent un proiect de lege pentru reaşezarea legislatiei în domeniul justiţiei în coordonatele statului de drept şi în acord cu voinţa populară exprimată la referendumul din luna mai şi cu recomnadările organismelor internaţionale./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 iulie)