Limba franceza, o oportunitate – Ziua Europeana a Limbilor

Câte limbi vorbești sau vrei să înveți ? Pe unde ai călătorit în ultima vreme și o limbă străină ți-a fost de ajutor ?

Astăzi, noi îți propunem limba franceză. Iată câteva motive pentru a o învăța :

  1. Descoperim un întreg univers cultural
Învățarea limbii franceze înseamnă descoperirea unui univers cultural incomparabil, dar și a unui stil de viață. Istoria și cultura Franței au influențat o bună parte din istoria și cultura Europei, în special Secolul luminilor. Să nu uităm că unii dintre cei mai mari gânditori ai lumii au scris în limba franceză. Descoperirea acestei culturi prin intermediul limbii franceze va contribui astfel la dezvoltarea personală a fiecăruia. Trebuie menționat și faptul că limba franceză ne ajută sa învățăm alte limbi în special limbile latine, dar și engleza.
  1. Poate reprezenta un atu pentru cariera profesională

In prezent, pe piața muncii limba franceză reprezintă un atu având în vedere că limba engleză este un criteriu aproape obligatoriu. Astfel, limba franceză poate face diferența în obținerea unui post.

Fiind a doua limbă predată în școli și a cincea limbă cea mai vorbită în lume, numărul vorbitorilor de limbă franceză pe cele cinci continente este estimat la 300 de milioane. Se preconizează ca în 10-20 ani limba franceză va deveni una din primele trei cele mai vorbite limbi în lume. Este totodată și a patra limbă a Internetului. In același timp, în România există tot mai multe companii care sunt fie companii franceze, fie lucrează cu sau pentru piața franceză. Pentru buna desfășurare a activității lor, aceste companii au nevoie de vorbitori de limbă franceză.

  1. Agenția universitară a Francofoniei ne poate sprijini în parcursul francofon

Vorbitorii de franceză pot beneficia de sprijinul Agenției universitare a Francofoniei, organizație internațională care promovează francofonia universitară, angajată în dezvoltarea societății. Astfel, Agenția universitară a Francofoniei oferă studenților stagii profesionale, organizează apeluri la proiecte care le sunt destinate, dar și diverse concursuri și festivaluri.

In plus, elevii vorbitori de franceză pot opta pentru o formare francofonă unde vor învăța în România disciplina dorită în limba franceză:

  • Științe economice și gestiune: Universitatea Babeș – Bolyai – UBB, Universitatea de Vest din Timișoara UVT, Universitatea Valahia din Târgoviște și Academia de studii economice din București;
  • Inginerie: Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică de Construcții București – UTCB, Universitatea din Pitești;
  • Științe Umaniste și Sociale: Universitatea din București – UB, UTCB, UBB, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iași – UAIC, UVT, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea din Pitești, Universitatea Ovidius, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Petru Maior, Universitatea « Dunărea de Jos » din Galați, Universitatea « Vasile Alecsandri » din Bacău, Universitatea « Stefan cel Mare » din Suceava, Universitatea Politehnica din Timișoara;
  • Drept și științe politice: UBB, UB, Universitatea din Craiova;
  • Medicină și Veterinară: Universitatea de medicină și farmacie « Iuliu Hațieganu » din Cluj-Napoca, Universitatea de medicină și farmacie « Grigore T. Popa » din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie « Victor Babeș » din  Timișoara, Universitatea de Vest « Vasile Goldiș », Universitatea de științe agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
  1. In călătorii, limba franceza ne poate fi foarte utilă

Franceza este vorbită în mai multe țări din Europa, cum ar fi Franța, Belgia, Elveția, Luxembourg, Monaco, Liechtenstein, în America de Nord – Canada, în Asia – Vietnam, Cambodgia, Africa – Senegal, Camerun, Coasta de Fildeș, Maroc, Algeria, Tunisia etc. In unele dintre aceste țări, franceza este mai răspândită și mai utilă decât engleza.

Nu trebuie să uităm nici faptul că este una din cele mai armonioase și frumoase limbi din lume.

V-am convins că limba franceză merită o șansă?

Despre AUF 

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 944 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală. Pentru mai multe informații: www.auf.org