Numărul donatorilor de sânge s-a redus accentuat în ultima perioadă

Numărul donatorilor de sânge s-a redus accentuat în ultima perioadă, pe fondul limitării deplasărilor după izbucnirea crizei coronavirusului.

În ţară s-au înmulţit apelurile la populaţie să doneze sânge, sunt aşteptate la centrele de transfuzii persoanele sănătoase, care nu au revenit recent din străinătate şi nu au intrat în contact cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sau cu cazuri de suspiciune de COVID-19. Angajaţii centrelor de transfuzii au apelat la metode diverse pentru a creşte rezervele necesare. O corespondenţă de la Gabriel Sava.

Reporter: Sunteţi donator regulat?

-: Da.

Reporter: Cam la cât timp veniţi ca să donaţi?

-: La trei luni.

Reporter: Aţi încercat să vorbiţi şi cu alte persoane să le convingeţi să facă acelaşi lucru?

-: Da, de multe ori. Fiecare avem nevoie de un ajutor, şi eu la rândul meu, şi ceilalţi care suferă şi mi se pare un gest.

Reporter: În urma unor campanii derulate spre finalul anului trecut au fost zile când numărul donatorilor la Centrul de Transfuzie Sanguină de la Focşani a ajuns şi la 60 de persoane. Acum însă abia dacă mai sunt zece persoane care ajung zilnic să doneze, motiv pentru care reprezentanţii instituţiei au căutat şi au găsit cel puţin pentru moment soluţii. Georgiana Crăciun, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie de la Focşani.

Georgiana Crăciun: Avem o medie de zece donatori. Au scăzut destul de mult, la jumătate. Ce pot menţiona este că ieri, de exemplu, din cei zece au fost cinci aparţinători pentru că au donat pentru un domn care a trecut printr-un incendiu, deci nu ne putem baza pe aceşti oameni.

Ne dorim să ajungem la donatorii noştri fidelizaţi care ştiu ce înseamnă donare de sânge, care au fost aproape de noi tot timpul, însă şi toţi oamenii doritori de bine care înţeleg că transfuzia înseamnă act umanitar să vină la centru. Luându-ne toate măsurile de siguranţă, de asepsie şi de dezinfecţie am plecat pe teren. Chiar acum este echipa noastră plecată la Adjud./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie