Guvernul francez pregăteşte strategia ieşirii din izolare a populaţiei

Realizator: În Franța, guvernul pregătește strategia pentru viața de după ieșirea din izolare a populației. Într-o conferință de presă care a durat aproape trei ore, premierul și ministrul sănătății au transmis un mesaj foarte clar: doar măsurile de prevenție pot proteja populația de noul coronavirus. Activitatea economică și școlară ar urma să fie reluată treptat, începând cu 11 mai.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Nimic nu va mai funcționa la fel ca înainte, iar guvernul pregătește deja populația pentru perioada în care va trebui să învețe să trăiască cu acest virus – după cum a explicat premierul Edouard Philippe.
Edouard Philippe: Populația nu este imunizată, nu avem la îndemână un vaccin, iar orizontul rezonabil pentru a-l avea este 2021 sau mai târziu. Nu există în acest moment un tratament eficient și unanim recunoscut, chiar dacă se fac cercetări intense. Așadar, ne rămâne un singur instrument: prevenția.
Reporter: Cele trei axei principale de protejare după ieșirea din izolare sunt: respectarea așa-numitelor gesturi-barieră, și anume distanțarea fizică, spălarea și dezinfectarea mâinilor și portul măștii. Cât privește măștile, autoritățile franceze le recomandă întregii populații și ar putea deveni obligatorii în transportul în comun. A doua axă este testarea tuturor persoanelor care prezintă cele mai mici simptome de infectare, iar cea de a treia – izolarea celor depistaţi pozitiv. Guvernul francez le va recomanda întreprinderilor prelungirea măsurilor de telemuncă în acele sectoare unde s-a folosit deja acest mod de lucru. Redeschiderea magazinelor care acum sunt închise va fi însoțită de reguli precise de distanțare și de igienă. Cel mai dificil va fi organizarea școlilor pentru a putea fi respectate măsurile-barieră. Este studiată și varianta de a împărți clasele în două, iar elevii să vină alternativ la școală, câte o săptămână. Ieșirea din izolare a populației nu se va face pe categorii de vârstă, însă persoanelor care îşi știu sănătatea fragilă li se va recomanda să rămână cât mai mult în casă./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie)