Proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă propus de guvern a fost adoptat în această seară de Senat cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri, după ce a fost modificat masiv de Comisia juridică a Senatului. Social-democrații spun că noua formă respectă drepturile românilor, în timp ce liberalii susțin că documentul nu mai permite adoptarea măsurilor de protecție a populației de noul coronavirus.
Reporter: Amalia Bojescu – Proiectul de lege privind instituirea stării de alertă a trecut de Senat cu voturile PSD, PNL și UDMR. ALDE și PRO România au votat împotrivă, iar USR s-a abținut. Proiectul inițiat de guvern a suferit modificări la aproape toate articolele. Astfel, starea de alertă nu poate depăși 30 de zile, iar instituirea ei trebuie încuviințată de parlament în termen de cinci zile de la data solicitării de către guvern. De asemenea, au fost eliminate articolele care reglementau activitatea administrației publice, criticate de majoritatea partidelor pe motiv că politizează excesiv instituțiile. În acest sens, un amendament prevede că autoritățile publice pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de combaterea epidemiei și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pe o durată determinată ce nu poate depăși starea de alertă.
În timpul dezbaterilor, PNL a criticat modificările aduse, susținând că acestea nu vor mai permite adoptarea măsurilor de protecție a cetățenilor. Deși au anunțat inițial că se vor abține de la vot, senatorii PNL au votat până la urmă proiectul de lege amendat. Iar social democrații au afirmat că proiectul de lege inițiat de guvern trebuia amendat pentru ca drepturile românilor să fie respectate.
Proiectul de lege va intra mâine în circuitul legislativ al Camerei Deputaților, care este for decizional./ahincu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 mai)